Erik den siste urmakaren i Vittsjö.

Urmakare Henning Håkansson hade sin urmakeriverkstad på den plats där nu företaget Gåvan har sin rörelse. Där hade Henning Håkansson sitt urmakeri, som drevs mera som hobby än som rörelse från 1903 till 1930 då verksamheten helt upphörde.

 

Olander Wahlqvist var den som började med urmakeri den 19 juni 1888 då han reparerade ett ankarur. Olander var född i Hästhult 1863 där han idkade urmakeri och cykelreparationer samt avled i Vittsjö 1941. Han flyttade till Vittsjö år 1900 och utökade sin verksamhet. Han var vad kan sägas vara en tusenkonstnär som reparerade allt från en tumstock till reparation av hakelseverk! Han tillverkade en symaskin helt av trä, endast nålen var av stål! Utöver sitt självlärda yrke var han oerhört intresserad av skytte och var aktiv medlem i Vittsjö skytteförening, bland annat fotvandrade han fram och åter till Kristianstad för att delta i en skyttetävling.

Erik Wahlqvist började sin urmakeribana som lärling hos sin fader Olander och övertog rörelsen 1941. När Erik började sin ”urbana” var verktygsarsenalen tämligen primitiv med hemgjorda verktyg men efter hand utökades verkstaden med modernare verktyg

Utöver sitt yrke hade Erik några andra vid sidan om sysselsättningar. Han körde taxi då och då och han var dragspelsmusiker. Han behärskade även att spela på såg (fogsvans). Den 16 mars 1975 upphörde Wahlqvist ur- & optik i Vittsjö. Endast den stora klockan i blickfånget minner om svunnen tid. En fördel hade varit om visarna på klockan följt dygnets rytm!

I samma byggnad hade Mimmi Olson Wahlqvist sin fotoateljé och butik. Även hennes ägande av rörelsen upphörde samma datum som urmakeriet då Mimmi och Erik flyttade till Hässleholm sedan de låst ytterdörrarna för sista gången.

Den förste som etablerade fotoateljé i Vittsjö var sannolikt Josef Palmér som kom till Vittsjö 1902 och övertog en fotoateljé som då fanns på andra våningen ovanför café Valhalla. Josef dog 1929 och då fortsatte hans maka och döttrarna verksamheten till 1937. 

Den fotograf som dokumenterat kanske det mesta om Vittsjö är Gösta Waldau som redan år 1914 köpte sin första lådkamera och hade glasplåtar och negativ på över 600 motiv från Vittsjö. Huvudsakligen sysslade han mest med framkallning och kopiering.  Hans liv och verksamhet är värd en särskild artikel som förhoppningsvis kommer längre fram.

Fram till 1939 fanns det tydligen ingen etablerad fotograf i Vittsjö men verksamheten uppehölls i mindre skala bland annat av Oskar Tollström. Mimmi Olson började sin verksamhet 1939 och två år senare flyttade hon till Hässleholmsvägen 3 och blev granne med sin make Erik. År 1956 överlät hon verksamheten till en kollega med Artur Wirestrand som anställd. År 1962 blev Artur Wirestrand ägare till Fotocentrum och han överlät firman till Iréne Malvefors 1988. Firman upphörde 1999 och lokalerna ägs nu av Vittsjö Bar- & Pizzeria.


Top