STYRKETRÄNING FÖR SENIORER – EN RIKTIG FULLTRÄFF

Vi är nu inne på femte terminen och när vi startade i början av 2009 kunde jag aldrig tro att styrketräningen skulle bli så här populär. Det är i dagsläget närmare ett 50-tal som kommer regelbundet. Men om jag skall göra en uppskattning av antalet individer som på något sätt kommit i kontakt med styrketräningen under de två åren vi hållit på så rör det sig säkerligen om ett 120-tal och nya nyfikna tittar in näst intill varje vecka.

Styrketräning har under de senaste åren blivit allt mer populärt bland den äldre generationen. Träningsformens fördelar är många och åldern är på intet sätt något hinder. Tvärtom har forskning visat att äldre med stor fördel kan ägna sig åt regelbunden styrketräning. Tester utförda på individer äldre än 90 år visar att man med enkel och regelbunden styrketräning kan öka sin muskulära styrka med över 300 procent. Lägg därtill ökad hållfasthet i skelettet, ökad rörlighet, ballans och koordination och du har mer än tillräckligt många skäl för att ge styrketräningen en chans.

Även om forskningens resultat talar sitt tydliga språk så är det inget mot den glädje och entusiasm som jag ser bland de tränande här i Vittsjö. Näst intill varje vecka ser jag tydligt hur många av de tränande gör framsteg.
Resultaten visar sig på många sätt för är det inte att man kan träna med lite tyngre hantlar så har man kanske minskat i midjeomfång, fått bättre rörelse i axlarna eller kanske rent av kunnat skotta snö utan att få ont i ryggen.

Styrketräningen äger rum i Allaktivitetshuset i Vittsjö tisdagar mellan 14-15 eller 15-16 och du behöver inte föranmäla dig eller ha styrketränat tidigare. Har du frågor är du välkommen att ringa mig, Andreas Malm på telefon 0734-25 37 08.

 

Top