SJÖGÅRDS LARS VAR MÅNGSYSSLARE

VITTSJÖ. Lars Johansson i Hårsjö är säkert obekant för de allra flesta men Sjögårds Lars känner många till. Lars var född i Sjögården, Hårsjö 1925 och avled i Skansenhemmet 2009. Namnet Sjögård var redan registrerat då Lars ansökte om namnbyte. Det blev i stället Sjögaard. Sjögårds Lars tillhörde under sin krafts dagar en av de kända profilerna i samhället.

 

Bilden: Sjögårds Lars tar en paus i sin

fädernegård.

Lars tillhörde den sjätte generationen som ägde och brukade Sjögården från 1951 till 1977. Redan som tolvåring startade han sin bana som handelsman med kärra efter cykeln då han köpte upp höns i bygden och slaktade dem i Sjögården. Sedan hönsen var avfjädrade och behandlade cyklade Lars vidare till Vittsjö där han avyttrade de slaktade djuren till affärer eller pensionat.

Vid 15 års ålder tog Lars anställning på ett åkeri och det dröjde inte så värst lång tid innan Lars körde och levererade ved eller stubbar till husare i Malmö som behövde något att värma upp bostaden med. Omkring tre år efter första turen till Malmö tog Lars körkort! Intresset för bilar höll i sig och 1939 köpte han och en broder en dieseldriven men svårstartad lastbil med en lastkapacitet på tre ton. Det blev allehanda körslor med bland annat mjölktransporter. Visserligen fanns det självstart på bilen men särskilt under kalla morgnar fick det till naturliga hästkrafter för att få igång motorn!

Vid köpet av lastbilen var det restriktioner för inköp av bensin varför Lars var tvungen att montera på ett gengasaggregat med tändning med gengaständstickor, fläktning, sotning, och slaggning. En tur till Malmö resulterade i bränslepåfyllning i Höör, Malmö och återigen i Höör på hemvägen. Vid uppförslut var det promenadtakt med lastbilen.

Lars berättade för drygt 25 år sedan att Sjögården varit en samlingsplats för bybefolkningen och jägare där jägarhistorier och skrönor var vardagsmat då Lars var ung. Han berättade också att många luffare hade sitt härbärge i Sjögården och ingen av vägens riddare gick hungrig från gården.

Lantbruket arrenderades ut och Lars fortsatte med andra yrken. Han körde taxi och skolbuss och handeln fortsatte med nötkreatur och andra djur i allt större omfattning. Sin sista tid tillbringade Lars i Skansenhemmet.

Top