SOMMARAKADEMIN – ANDRA DAGEN

Vi fick proffsguidning i Lantbruksmuseet av Lars-Eric på bottenplanet och Anders Svensson på andra våningen. När vi kom till bikupan övertog Sivard Strand, Vittsjö, informationen – gammal biodlare som han är.

Bilden visar andra våningen

 

Elisabeth Reutersvärd, f d arkivarie vid Landsarkivet i Lund pratade om gästgiverier och resande i sitt föredrag ”Skjutsningssystemet angick alla”. Hon berättade om resan som engelsmannen Thomas gjorde 1795 från Helsingborg till Göteborg. Han reste med hästskjuts från Gästgiveri till Gästgiveri efter ett i förväg bestämt schema som oftast inte fungerade. Gästgiverierna skulle enligt lag finnas på varannan mil för det var den sträcka man räknade med att hästarna orkade springa. Oftast fanns ingen skjuts redo när han nådde fram utan han fick vackert vänta. Gästgiverierna skulle tillhandahålla mat och sängplats. Thomas hade bråttom och dessutom tyckte han maten var undermålig och sängplatsen lindrigt sagt smutsig. Han avstod det mesta och reste i stort sett oavbrutet och kom fram efter 3 dagar. Gästgivarna var tvungna att föra bok över alla skjutsar. Boken var på 16 sidor och det stod skrivet på första sidan bara för att inte någon skulle kunna riva av ett blad, t ex det med klagomål. Elisabeth hade mycket mer intressant att berätta men det här får räcka för vi gjorde så mycket mer denna dag.


Efter lunchen klev vi på bussen och åkte på gamla vägen till Hässleholm. Under färden stoppade vi upp och Claes Ruderstam berättade om 4 gamla gårdar i Bjärnum som brann ner p g a att en man skulle röka sill i tvättstugan. Därför är Bjärnums äldsta hus daterat 1869. Claes berättade om att baptisterna fick fäste i Mala på 1850-talet, att gravfältet Mala stenar är mäktigt stort med minst 7 skeppssättningar. Han berättade att Vankiva kyrka är från 1100-talet och att Kärråkra bro blev stenbro 1840 och omgjord 1894.

Vi besökte därefter Hässleholms Järnvägsmuseum där Peter Alf berättade om tillkomsten av detta museum och att Hässleholm efter många om och men fick järnväg 1865. Tyvärr fick vi inte se tågen rulla – det behövs 6 personer för att sköta allt det tekniska. Men, vi fick veta att man i höst kommer att börja bygga ut och då kommer även Vittsjö och så småningom även Bjärnum att finnas med i rälssystemet.

 

 

 

 


Eftermiddagsfika och därefter busstur tillbaka till Bjärnum via många historiska platser. Vi stannade till i Röinge som för länge sedan var en samlingsplats för Göingarna. Det fanns naturligtvis ett Gästgiveri, det fanns en tingsplats och det fanns ett fängelse som togs ur bruk i början av 1900-talet.

Vi stannade vid Mölleröds slottsruin där Anders Ödman berättade om en man som i unga år fick veta att en skatt var gömd någonstans vid slottet. Efter många år tyckte han det var dags att se om det fanns någon sanning i detta och efter många helt osannolika händelser fick Anders till slut budet om han ville gräva efter denna skatt. Han intresserade sina arkelogstudenter och de startade. De hittade till slut skatten – en pilsnerflaska. Skatten var stulen men jagades fatt och tjuvarna hittades utmed vägen asberusade och sovande. Och – de hade blivit bestulna på skatten i sin tur,

Sista stoppet var vid Kädarps gamla gästgivaregård och därefter for vi på smala slingriga vägar åter mot Bjärnum och tackade för en mycket intressant och händelserik dag. I morgon, onsdag, fortsätter Sommarakademin på Hovdala och om det berättar vi i morgon.

Top