Svampens dag i Ubbalt

VITTSJÖ. Första söndagen i september är deklarerad som Svampens dag i Sverige. Snapphanebygdens Mykologiska förening hade kallat till svamputfärd söndagen 2 september. Flera liknade föreningar hade ställt in sina svampexkursioner eftersom man ansåg att det var för dåligt med svamp i skogarna men så inte denna svampförening.

Ett 35-tal personer gav sig ut i markerna för att under ca.en timme plocka all svamp som man hittade för att sedan vid återkomsten till Skärmskyddet i Ubbalt artbestämma fynden.

Under tiden som deltagarna letade efter svamp började styrelsen med att artbestämma allt som vi fick redan vid starten. Efterhand som deltagarna kom tillbaka med sina fynd så ökade antalet olika sorters svampar tills vi hade ett 70 olika arter. Efter fika och en mugg svampsoppa som föreningen bjöd på så berättade Allan Nyberg vad man bör tänka på som svampplockare och vad som är lättast att lära sig. Han började med sopparna och där är det egentligen bara gallsoppen som kan ställa till besvär. Den är inte giftig, men råkar man blanda den med andra soppor så är det bara att slänga allt eftersom den smakar verkligen beskt. Sedan visade Allan att kremlorna är lätta att känna igen. Bryter man foten så går den tvärt av och det kommer ingen vätska från den till skillnad från riskorna som alltid vätskar sig då man bryter av i hatten. Det är inte farligt att smaka på kremlor och finner man att den inte smakar illa så går den bra att äta. Vi fick även se de vanligaste kantarelltyperna och idag hade vi hittat vanlig kantarell, svart trumpetsvamp, trattkantarell, samt rödgul trumpetsvamp. Vi tittade även på en del flugsvampar och andra lite udda svampar. Som vanligt slutade Allan med sin mycket viktiga devis ” Vet Du inte vad Du plockat och inte kan bestämma vad det är för svamp så släng den”.

När skall du lära dig matte, detta med svamp fixar jag bättre än du!

Lyder man detta visa råd är det riskfritt att ge sig ut i svampskogen och plocka av skogens guld.

Top