Vilmagymnaster i Vittsjö

 

VITTSJÖ. Onsdag kväll i Allaktivitetshuset, Vittsjö. Från teaterlokalen hörs musik "Acky Breaky Heart" och därinne rör sig ett 15-tal damer, i ring, efter musiken.

Efter "Euphoria", då gruppen ökat puls och rörlighet blir det nya rörelseäventyr sittande på stolar. Stolrörelserna är ett program för att motverka artos. Och på detta styrketräning med gummiband till "häftig" musik. Deltagarna får genomgång av hela kroppen, där styrka, smidighet och balans är mycket viktiga delar i gymnastikprogrammet.

Inga-Mai Ottosson och Sonja Petäjä är ledare sedan ett antal år tillbaka och har båda varit Vilmagymnaster.
Vilmagymnastiken är en underavdelning till VGIK.

"Vad står Vilma för" frågar sig säkerligen många. Vilma Andruse föddes i Estland och flydde till Sverige 1944. Hon var utbildad gymnastikdirektör och gick i lära hos bl a Ernst Idla (han med Idlaflickorna) och med entusiasm och glöd tränade Vilma sina grupper och det var stor succé. Andra världskriget bröt ut och stora förändringar skedde i Estland. Rädslan tog trygghetens plats, frihet och människor försvann, det dagliga brödet likaså. Vilma och hennes familj beslöt att fly till Sverige. Under dramatiska omständigheter på sjön, i en liten fiskebåt,  med ett 80-tal andra personer nåddes Gotska Sandön. Åtta personer var vid medvetande, sjösjukan härjade och alla var helt utsvultna. Där stod Vilman med man och 10-årig dotter utan att äga mer än lite kläder, dussinet silverskedar (bröllopsgåva) och ett fotoalbum. Två år efter flykten kom familjen till Helsingborg och Vilma började arbeta på gummifabriken. Dock stod det inte på förrän Vilma var i gång med gymnastiken. Strax före sin pensionering flyttade Vilma till Vittsjö och hade inga tankar på vidare övningar. Men ränderna gick inte ur att med entusiasm starta barn-, ungdoms- och seniorgrupper.
Vilma ordnade våruppvisningar varje år, där ca 150 "elever" deltog. När Vilma var 72 år strejkade stämbanden och hon fick sätta stopp för en stor epok med sin gymnastik. Vilmas träningsmetoder lever vidare - att kroppen är vårt instrument och rörelserna skall vara mjuka. Alla är välkomna till aktiviteterna som pågår ca tolv gånger varje termin.

Top