LRF INFORMERADES OM VARGEN
VITTSJÖ. Intresset var påtagligt inför årets gröna men också inför olika bekämpning av främst fyrfota rovdjur. Det var vargens härjningar som belystes av Bertil Nilsson från länsstyrelsen. Årets samling hölls hos Lena och Jerry Olsson i Gundrastorp där deras maskinhall för kvällen hade omändrats till aula.
Visst var det fältvandring i ordets bemärkelse då LRF-medlemmar samlades i Gundrastorp.
Då de drygt 30 deltagarna hade samlats blev det inlastning i i transportvagn för färd ut i naturen där olika grödor beskådades. Sakkunnig var Mats Håkansson från Hushållningssällskapet som redogjorde för olika arters för- och nackdelar på vallar som snart var klara för första årsskörden. Jerry Olsson berättade att som regel blir det tre skördar på de frodiga och välskötta åkrarna.
Trots att nya arter för vallodlingen har tagits fram visade det sig att fortfarande är det ett plus att använda de gamla beprövade och mer härdiga växtslagen. Det framhölls också att proteinhalten i växtslagen var tämligen hög just i år.
Efter utfärden i naturen blev det samling i välstädade maskinhallen där mackor förtärdes vid de dukade långborden. Rovdjurshandläggare Bertil Nilsson höll sig i huvudsak till den numera livskraftiga vargstammen som gör sina härjningar i fårhagarna. Även lodjuren gör sina härjningar men den stora skadegöraren är vargen som kan decimera älgstammen med tio procent varje år där det främst är kalvar som faller offer.
Rovdjurshandläggare Bertil Nilsson berättade om vargens utbredning i Skåne och de skador detta rovdjur gör.
Bertil Nilsson berättade att nästan varje dag får han telefonsamtal att varg eller vargspår varit synliga. I många fall visade det sig att det varit spår från stora hundar då spåren är lätta att förväxla. Nästan alla rovdjur har instinkten att ”överskottsdöda” det de kommer över och i synnerhet är det flockdjuren får som drabbas.
Genom DNA prov, som inte alla gånger är helt tillförlitligt, har det visat sin att de vargar som påträffats i Skåne har i de flesta fallen utvandrat från Värmland där reviren börjar bli fullbokade. Ett vargpar behöver ett revir på 15 kvadratmil och inkräktare får ofta en dödsdom! Vargen har kommit även till Skåne för att stanna, det finns riksdagsbeslut på detta! I dag uppskattas vargstammen i Sverige till närmare 400 exemplar.
Det bästa sättet att skydda tamdjuren mot vargens angrepp är ett elektriskt stängsel och i vissa fall lyckas det bra även med fårstängsel. Bidrag finns att söka för uppsättande av olika stängsel. Ännu är det inte helt utprovat vilken effekt lamadjur har men hittills har det visat bra resultat.