SOMMARAKADMIN MED EDVARD PERSSON OCH JULFIRANDE
VITTSJÖ. Anders Ödman avslutade årets första dag med föreläsning om slott och borgar och varför en borg överhuvud taget byggdes? Inledande föreläsning hölls dock av Claes Ruderstam som berättade om torp och torpare i bygden. Däremellan var det mångkunniga Ingela Frid som lyfte fram Edvard Persson med utgång från en av trubadurens visor.
Årets samling, den 26:e i ordningen började för de 45 deltagarna i Vittsjö församlingshem. Där ville Claes Ruderstam göra gällande att den allra första inventeringen av torp skedde just i Vittsjö. Grunden för denna helt nyligen avslutade inventeringen av 382 torp var Ernst Paulssons bestseller ”Torp och torpare i Vittsjö socken”.
Boel med sångare och musiker som underhöll vid Sjöstugan.
Första föreläsningspasset under eftermiddagen svarade Ingela Frid för där hon under lektionen höll sig kring Edvard Persson och hans visor. Det blev en Skånsk resa till de olika slotten och personer med anknytning till slotten. Resan började vid Glimmingehus där trubadurens visa ”På himlens vandrar som…” Varje vers hade sitt resmål och Ingela Frid tolkade versernas innehåll med knytning till byggnaden och de personer som verkat där. För första gången i Akademins historia blev det allsång där trubadurens visa sjöngs.
Hon fortsatte under andra föreläsningen med rubrik: Jul och nyår på skånska herresäten för 100 år sedan. Det finns mängder med litteratur om seder vid julfirandet på olika orter. Drängar och pigor tilläts även fira Julafton men efter klockan 16 då den förkortade arbetsdagens slit var till ända. Traditionen lever kvar generation efter generation och skilda seder att fira Julhelgen. Maträtten lutfisk tillhör tiden för fasta och denna mat förtärdes på Julafton medan överflödet av skinka, korv och andra delikatesser sparades till Juldagen.
Den mat som blev överflödig vid julfirandet delades sedan ut till mindre bemedlade, torpare och backstugsittare. Herresätens statare fick även en viss tilldelning av resterna från herresätens dignande bord.
Första Advent liksom Julottan var obligatoriska med kyrkbesök fast många hade lång väg att vandra. Efter helgdagarnas slut kom mellandagarna och dessa var vikta för träff med släkten och anda närstående. Vid Nyårshelgen var det tradition att allt tjänstefolk bjöds på extra förtäring av resterna för matbordet!
Efter fikapaus vid Sjöstugan där Boel med orkester underhöll med uppskattade sång och musik fortsatte föreläsningen, nu med vältalige Anders Ödman som uppskattad talare med tema: Borg och slott! Han inledde med att berätta om sin första ”utgrävning” som försigkommen skolyngling. Han var snabb i löpning och klarade sig undan bestraffning! Med tiden blev det lagliga utgrävningar i ett par landskap samt i Stockholm där gropen vid Slottet blottades.
Samtliga 167 kartlagda borgar i Skåne hade det gemensamt att de var ett slags knutpunkt men också en form av status. Borgherren hade oftast flera trälar, ibland tämligen många och dessa utfodrades med vegetabilisk föda. Borgen Trälleborg har fått sitt namn efter ”Trälar – borg. Det är helt omöjligt att referera Anders Ödmans ofta humoristiska föreläsning. Den måste höras!
Anders Ödman var även denna gång i högform med sin föreläsning
Ingela Frid som föreläste om Edvard Persson och olika julfirande.