SVAMPENS DAG på söndag

VITTSJÖ BJÄRNUM. 2008  startade Svampens Dag och är tänkt att fortsätta varje år första söndagen i september. I år blir det Svampens Dag söndagen den 1 september. Dagen arrangeras av de Mykologiska föreningarna i Sverige, Norge och Danmark i samarbete med lokala Svampföreningar och andra Biologiska föreningar.

Med lite tur kan vi kanske hitta denna fina och sällsynta svamp på Svampens Dag. Det är en Koralltaggsvamp. Foto: Lars Gertsson

På Svampens Dag arrangeras många olika aktiviteter med tema SVAMP, som Svamputställningar, Tillagning av svamp, Svamputflykter, frågor och rådgivning om svamp.

Bakgrunden till SVAMPENS DAG är inte bara det charmiga med att dra på sig stövlarna och ta med sin korg och gå ut i skogen för att jaga skogens guld.
Det är även en dag för att skapa mer fokus på skogens växter och organismer, där svampen på många sätt har en nyckelroll i naturen
Svampens viktigaste roll i naturen är dock det unika samarbetet med träd och många växter.

Faktiskt är det så att många växter inte kan leva utan att bilda så kallad mykorrhiza med svamp. Även som nedbrytare av döda träd och grenar till näring åt nya träd och växter har svamp stor betydelse. Motionen svampplockning ger är värt att nämna och det ökande välbefinnandet en promenad i skog och mark är

På Sveriges Mykologiska Förenings hemsida presenteras de aktiviteter, som anordnas runt om i landet (www.svampar.se)

Svamputflykt i Ubbalt i Vittsjö, den 1 sept, kl 09.30-ca 12.30.
Snapphanebygdens Mykologiska Förening firar Svampens Dag genom att anordna en svampexkursion. Vi ger oss ut i svampmarkerna i naturområdet Ubbalt i Vittsjö.
Kom och lär dig mer om soppar, kremlor, riskor och andra intressanta svampar. Vi kommer också ge tips på lämplig svamplitteratur. Tag gärna med egna fynd för artbestämning.
Vi bjuder på en god svampsoppa.
Ta med svampkorg, svampkniv  och fika. Det kommer att finnas möjlighet att grilla korv.
Det behövs inga förkunskaper.
Ni är alla varmt välkomna!!
Samåkning i bilar:
Samling i Hässleholm vid Kvantum kl 09.00
i Bjärnum vid järnvägsstationen kl 09.15
i Vittsjö, marknadsplatsen kl 09.30

Information: Allan Nyberg, Vittsjö Tel: 0451-232 25 mobil: 0733-20 49 64

Top