VÅR LANDSHÖVDING PÅ BESÖK BERÄTTADE PÅ VITTSJÖ BIBLIOTEK.

VITTSJÖ. Det var ett trettiofemtal åhörare på Biblioteket när vår landshövding Margareta Pålsson ärade Vittsjö med ett besök. Den av Margareta planerade halvtimmen att berätta om sitt intressanta jobb blev långt över en timme. Dels därför att hon hade mycket att tala om och dels därför att publiken ställde många frågor.

Claes Ruderstam hälsade välkommen och berättade helt kort om hur vi trivs i Vittsjö och hur vi gärna talar om att vi trivs. I Vittsjö är vi av naturen medvetna och frågvisa och anför gärna de synpunkter vi har meddelade Claes.

Margareta Pålsson tillträdde posten som Skånes landshövding i september 2012. Därvid blev hon tvungen att flytta till Malmö. Det skedde med en viss motvilja. I befattningen ingår en boplikt. Är man landshövding så skall man bo på residenset. Så är det bara. När uppgiften är slutförd efter fyra år så blir Kärreberga åter hemvisten för Margareta Pålsson.
I landshövdingejobbet ingår många tilläggsuppdrag. Landshövdingen skall även fungera som  ordförande i olika kulturorgan i regionen. De trettiotre kommunerna är de absolut viktigaste kontaktytorna med invånarna. Kommunerna är olika i i både storlek och styrelseskick. Goda kontakter och kommunikationer underlättar det arbetet.
Kungen och drottningens besök i Skåne innebar en hel del merarbete för landshövdingen och medarbetarna på regionen. Margareta ville gärna att kungaparet skulle uppleva något annat än bara Malmö. Därvid föll valet på Hässleholm. Där finns ett bra torg där kungen kunde hålla sitt tal till sina undersåtar. Det var en önskan av honom.
Regionen har 450 anställda. De finns främst i Malmö och Kristianstad. Den är en anonym myndighet och regeringens förlängda arm. En av dagens stora frågor är omhändertagandet av alla ensamkommande flyktingbarn. De måste tas emot och om hand. Kommunerna har olika inställning och förmåga att ta sig an de här behövande barnen.
Miljöfrågorna är idag många och viktiga. 150 av de anställda jobbar med dessa frågor. Det är en särskild avdelning som bara handlägger dem. Därtill finns det 250 naturreservat och 3 nationalparker i Skåne. Vi fick även tillfälle till frågor och många ställdes. Landshövdingen besvarade dem utförligt och gärna. Det drog ut på tiden men det hela avslutades ändå med en gemensam och välförtjänt kaffestund.

Top