VITTSJÖ TURISTFÖRENING - EN OSYNLIG KRAFT I BYN.

VITTSJÖ. Vittsjö Turistförening genomförde den 26/3 sitt årsmöte i samlingslokalen på Campingplatsen. Av föreningens 93 medlemmar hade 16 hörsammat inbjudan, som konstaterades vara stadgeenligt utlyst. Föreningens styrelse har haft 8 protokollförda sammanträden under året 2013.

Samtidigt genomförde Stiftelsen Vittsjö Försköningsfond sitt årsmöte. Dess verksamhet är förbundet med Turistföreningen sedan fonden bildades. Frågan om varför det är så ställdes. Skribenten blev svaret skyldig. Efter närmare eftertanke ges nedan en möjlig förklaring.


Turistföreningens huvudsakliga uppgift är att driva Vittsjö Camping. Det gör man med den äran eftersom ”Campingen” för det mesta är fullbelagd. Även under vinterhalvåret ser man den täta raden av olika campingboenden. Visserligen är de obebodda då, men det visar att gästen är angelägen om att behålla sin plats inför sommarsäsongen.

Verksamheten på Campingplatsen drivs av ett fåtal entusiaster. De är mycket framgångsrika med att driva rörelsen så att den finansierar sig själv och dessutom skapar kapital för en framtida utveckling. Förra årets vinst på 62.000 kronor stannar i rörelsen för kommande behov.

Vittsjöborna märker inte mycket av verksamheten på Campingplatsen. En och annan gäst syns säkert i affären men i övrigt vet vi lite om hur vår fina Campingplats drivs och utvecklas. Gästernas behov och trivsel är drivkraften för ledningen. Med hjälp av kapitalet som skapas bygger man vidare så långt det begränsade fysiska utrymmet gör det möjligt.

Debaclet med olika myndigheter grundar sig mest på illvilja. Det var en anonym anmälan. Stadsbyggnadskontorets egen utredning resulterade i att Byggnadnämnden i Hässleholms Kommun beviljade bygglov för nybyggnad av campingstugor, skärmtak och uppsättning av plank i efterhand. Dessutom pågår en utredning för att genomföra en planändring av området. Det är nödvändigt för att möjliggöra en fortsatt utveckling.

Att vi har en Campingplats började med att några kommunalmän i Vittsjö 1957 anvisade platsen öster om Skansen för att anlägga en tältplats. Ordet camping var ännu inte ett använt uttryck. De ansvariga i kommunen upplevde att det fanns ett behov av att bredda turistnäringen, som hade blomstrat i byn med gästerna från de många pensionaten. Den turistformen var då i början av sin egen avveckling.

Uppgiften att driva tältplatsen gavs åt Vittsjö Turisttrafikförening. Det var namnet innan man av någon outgrundlig anledning ändrade namnet till Vittsjö Turistförening. Verksamheten i föreningen är att driva turisttrafik.


Årsmötet med Försköningsfonden klarades snabbt av, även det på ett lättsamt och smidigt sätt. Det blev omval på alla poster där val skall ske.

Stiftelsen Vittsjö Försköningsfond registrerades 1972-01-01 och har till uppgift, som namnet antyder, att försköna vår by. Fonden har, bland mycket annat, tillsammans med Vittsjö Nya Fiskevårdsområde bekostat och satt upp statyetten ”Hoppet” av Margit Kristiansson. Den står på en sten i Vittsjön och avtäcktes i samband med kräftpremiären den 9 augusti 2013.


Apropå förbindelsen mellan de båda organisationerna. Vid tiden då stiftelsens bildades förberedde man sig i Vittsjö Kommun för sammanläggningen med Hässleholm. Den skulle ju genomföras 1974. För att undvika att även Försköningsfonden skulle förvaltas från Hässleholm ville man ”förankra” den i Vittsjö. Då valde man att sammanlänka fonden med Vittsjö Turisttrafikförening. Därigenom skulle man kunna ha sin förvaltning kvar i Vittsjö. Turisttrafikföreningen fungerade, i den gamla kommunen, som den naturliga instansen i frågor rörande vår bys utsmyckning. Det här är en trolig tolkning av sammankopplingen.

 

 

 

 

Top