ARVID I HAGSJÖ KÖRDE LIKVAGN I 20 ÅR

VITTSJÖ. I dagens samhälle är det kanske inte så många som kommer ihåg Arvid i Hagsjö! Lite närmare presentation är att han var fader till Egon Nilsson (Egon mitt i byn).
Arvid var född i Hagsjö intill gränsen mot Vittsjö och där hade han ett lantbruk. De senare åren av sin levnad tillbringade han hos sonen, Egon Nilsson i Vittsjö samhälle.

 


Arvid Nilsson i mitten, hjälper till att flytta en kista till likvagnen


När Arvid Nilsson började som lantbrukare i början av 1900-talet körde han till kvarnen samt brukade jorden med oxar som dragare. Efter hand moderniserades lantbruket och Arvid köpte ett par hästar som dragare vid allehanda sysslor. Vid övertagande av lantbruket 1916 var det en tämligen stenrik mark. På de nära åtta hektaren åker bröt Arvid upp omkring 2 000 kubikmeter sten som flisades till störst 40 centimeters storlek för att kunna bearbetas i en stenkross. Den stenen blev grundmaterial till nuvarande väg 117 som byggdes 1932. På den tiden var det också många stengärden som förädlades till makadam.

Arvid var en av de få på den tiden som hade parhästar och han var likvagnskusk till Vittsjö kyrkogård under 20 år. Förteckning över hans färder med avlidna personer på likvagnen finns i kyrkans museum. Arvodet för sådana transporter var fem kronor oavsett hur lång färdväg det var. Med tiden utökades denna summa till tio kronor för färd utom samhället, oavsett hur lång färdvägen var. Många gånger kunde det vara transporter under mörker och ingen belysning fanns på likvagnen. År 1959 upphörde dessa transporter med likvagn. Denna likvagn finns nu på kyrkans museum.

Arvid kunde inte sitta och se på trafiken från villan i Vittsjö utan även i hög ålder utförde han småsysslor åt personer som behövde ett lättare handtag då och då. Det kunde vara häckar som behövde ansas och gräsmattor skulle klippas. Det var sällan Arvid missade en gudstjänst i kyrkan och det var med spänstig gång som han hade och vid vissa tillfällen hoppade han från hinder ner på marken.
Ett högtidligt tillfälle var då han fick handskaka med kungen och drottningen på deras Eriksgata 1983. Även i hög ålder tog han sig en cykeltur till Markaryd eller Bjärnum för att uträtta något ärende.
Arvid Nilsson var en lugn, godmodig och stillsam människa. Han avled 1984.


Drottning Silvia hälsar på Arvid Nilsson, 95 år. T v Olof Persson 100 år.

 

Top