Givande dialog mellan asylsökande och moderater.

 

VITTSJÖ. Företrädare från Moderaterna i Bjärnum- Vittjsö besökte asylboendet i Trobeck i Vittsjö. Här fick de träffa några av Trobecks boende och Resursgruppen som arbetar som frivilliga med att hjälpa flyktingarna på många sätt.
Trobeck har blivit ett begrepp i Vittsjö med omnejd. Här bor över 90 flyktingar som söker asyl i Sverige. Sammanlagt finns 14 nationaliteter och det talas 9 språk, och alla har de en sak gemensamt: de flyr till Sverige, bort från krig och oroligheter, med hopp om att bygga ett nytt liv.

Över en kopp arabiskt kaffe och svenskt kanellängd diskuterades olika ämnen kring flyktingsfrågan.

På baksidan av Trobeck är utsikten mot Vittsjön hänförande. Där, under ett stort träd, serverade Rahmi kryddigt, arabiskt kaffe. Rahmi är Palestinier som i många år bodde i Libyen och nu söker asyl i Sverige. Bengt och Brittmarie Troedsson, Jörgen Nilsson och Maija-Liisa Mogensen utgjorde delegationen från Moderaterna i Bjärnum-Vittsjö.  De hade med sig kanellängd och kakor, som ett svenskt komplement till det internationella fikandet. För de moderata ledamöter var samtalet med några av kommunens nyaste invånare insiktsfull och gav nya perspektiv på flyktingfrågan. Flyktingarna i sin tur ställde frågor och förklarade vilka byråkratiska problem de dagligen möts av.

 

På frågan om vad flyktingarna tycker om Sverige, så blev samtalet livligt på Arabiska. Khamis, som är från Ghaza i Palestina, förklarade att det är ett medvetet val att komma till just Sverige. De hade hört mycket gott om Sverige, och när de kom hit efter att ha varit i ett land med krig eller oroligheter, känner de att folk här är som änglar. Rahmi tillägger att det är kanske lättare för dem att få jobb i Tyskland, men att man i Sverige har större möjlighet att få sin familj komma till Sverige. Det är bara fem dagar sedan Rhamis fru och barn kom till Sverige. Rhami kom för åtta månader sedan till Sverige, och först nu tog hans fru, tvåårige son och tvillingbebisar den farliga båtfärden från Libyen till Italien.

Moderaterna Bjärnum-Vittjsö var på besök på flyktingboendet på Trobeck i Vittsjö.

Kompetensen bland flyktingarna är enorm. För att nämna några yrken, så fanns runt kaffebordet en ekonom, en civilingeniör en elektronikdetaljist och en mångfaldig medaljör i kulstötning. ”Jag är på fjärdeplats i världen, och första plats i Arabvärlden”, förklarade Khamis. För 25 år sedan blev han rullstolsbunden efter en byggolycka i Ghaza. Han har varit bland annat på Paralympics i London. Stolt visade han upp en tung bunt med medaljer för Moderaterna från Vittsjö-Bjärnum.

I september är det val i Sverige, och på vår fråga om vad de tycker om demokrati, var diskussionen åter livlig. Rahmi är Palestinier som under många år bodde i Libyen. ”Vi har inte funderat så mycket över demokrati. För oss är det viktigaste trygghet, att känna sig säker. ”. Rasmir från Syrien, menade att hon upplever i Sverige att man ses som människa, som person. 
Rahmi förklarade vidare att de länder de kommer ifrån, där säger presidenten att man jobbar för att äta och att man äter för att leva. Så enkelt ser man på människors vardag och absolut  inga demokratifrågor diskuteras. ”Kanske om du återkommer om ett eller två år har vi ett annat svar på frågan,” fortsatt Rahmi. Brittmarie Troedsson, frågade Trobecks boenden om deras resväg till Sverige. Även här blev diskussionerna livliga bland flyktingarna.

Mohammed skrattade och sa att Rahmi hade en billig överfärd med båt från Libyen till Italien. Blotta 2000,- dollar. Han fick betala 15000,-dollar från Grekland till Sverige för två personer. Men varje flykting har en svår och farlig resa till Sverige. 
Efter en stunds diskussion anländer några medlemmar från Resursgruppen. Denna grupp av frivilliga rådgiver, hjälper och finns som mentalt stöd för flyktingarna, och dessutom organiserar de svensk undervisning. För Trobecks invånare är de ovärderlig i all hjälp de bistår med.
Ralf Widlund är president för Vittsjö-Bjärnum Rotaryklubb och leder Resursgruppen. Han har mycket att berätta och förklarar en del av problematiken som asylsökande får kämpa med. Det som frustrerar dem mest är en ny regel som infördes den 1 april i år. För att kunna få etableringsstöd från Arbetsförmedlingen behöver man vara skriven på en adress. Boendet i Trobeck gäller inte som giltig adress. Hyresvärdar kräver för det mesta ett bevis på att man har rätt till etableringsstöd för att kunna hyra hos dem. Ett så kallat moment 22. De har haft flera möten med bland annat lokala politiker för att få en lösning på detta problem.

”Det är ju fantastiskt att ni som resursgrupp finns. Det betyder att integrationen går lättare för de nyanlända.”säger Bengt Troedsson.
Jörgen Nilsson menar att det är bra att Sverige välkomnar flyktingar. ”Vi behöver dessutom att vara fler människor om vi vill behålla livsstilen så som vi har det i Sverige i dag”, säger han. Maija-Liisa Mogensen tillägger att mångfald är viktigt i Sverige.
En av grundstenarna för politik är dialogen med invånare, både de som har bott här i generationer och nyanlända. Denna internationella kaffestund gav nya insikter och perspektiv på de boenden på Trobeck.

 

Top