Idag, den 20;e är det Honungens dag
VITTSJÖ, BJÄRNUM. Idag, den 20;e augusti är det kanske en magisk dag. Den läker sår, lindrar halsont och tar kål på bakterier. Ja, allt detta påstås honung kunna göra.
Honungens Dag, är instiftad av Sveriges Biodlares Riksförbund. För att fira denna dag kan man lämpligen gå ut och köpa sig en burk med honung. Sedan kan du exempelvis använda den i matlagning eller i ditt te eller varför inte ha som den som pålägg på en smörgås eller på en pannkaka, eller på din spagetti, eller...............
Av den forskning i ämnet som finns idag framgår att det nog är en väldigt klok idé att börja använda mer honung än vad vi gör idag.
Den läker sår, lindrar halsont och tar kål på bakterier. Ja, nu tror sig svenska forskare hittat nyckeln till honungens läkande kraft – det är de så kallade mjölksyrabakterierna.
På nätet finns att läsa att enligt Tobias Olofsson, molekylärbiolog vid Lunds universitet, hänger honungens hälsosamhet ihop med just mjölksyrabakterierna. Dessa nyttiga bakterier i honungen kommer från biets mage, där nektarn förvaras. När bina omvandlar nektarn till honung följer just de nyttiga bakterierna med, säger Tobias.
Vildhonung är den honung som anses särskilt rik på nyttiga bakterier. I den vilda honungen finns miljontals nyttiga mjölksyrabakterier av 13 olika sorter. Den odlade honungen innehåller inte mjölksyrabakterier. Det beror på att odlad honung innehåller mer socker och mindre vatten, vilket gör att mjölksyrabakterierna inte trivs i den lika bra som i vildhonung. Även om odlad honung inte innehåller mjölksyrabakterier är den ändå hälsosam.
Efter att du läst detta är du säkert på jakt efter vildhonung. Du har tur som bor i Göingebygden där det finns en massa biodlare, rådfråga någon av dessa.