MAGNUS BJÖRKLUND TAPETSERADE I MONGOLIET
VITTSJÖ. Magnus Björklund, Hårsjö var av många ungdomar känd som ungdomskonsulent som kom och inspekterade ungdomars små odlingar av palsternackor, morötter och andra produkter för hushållet 1930- 1950.
Magnus Björklund
Magnus Björklund var född omkring 1894 och avled 1964, nära 70 år gammal. Det är kanske få som känner till att han även var missionär i Mongoliet.
Magnus Björklund bevistade flera skolor för att inhämta utförlig kännedom om lantbruket och dessa skötsel. År 1921 reste han till Mongoliet för att lära denna inhemska befolkning lite modernare levnadsförhållanden. I flera artiklar i Norra Skåne berättade han om sina vedermödor och glädjeämnen i det främmande landet. Han var prenumerant på sin ortstidning för att följa nyheterna i sitt gamla hemland. Dessa tidningar kom till användning i Mongoliet.
Magnus Björklund lärde mongolerna att isolera sina hus och i stället för okända begreppet tapet använde Magnus Norra Skåne! Dessa på den tiden stora ”lakanssidor” klistrades över springor och andra luftfickor. I viss mån lindrades draget i bostaden i det kalla landet. Han var också fredsmäklare och företog många och långa resor i det otillgängliga landet för att mäkla fred och försoning.
Magnus Björklunds främsta intresse var att lära mongolerna att odla samt skörda lin. Magnus hade lärt sig denna teknik bland annat i Tyskland. Mongoliska språket lärde han sig genom studier i England.
Under några år lärde han den inhemska befolkningen att tillvarata de fina lintrådarna och använda dem till vävning av olika alster. Då Magnus tyckte sig vara nöjd med sin gärning i främmande land återvände han till Hårsjö och Sverige.
Uppdraget som ungdomskonsulent slutade han med 1958 och ägnade sig tid åt fädernegårdens skötsel. Han gifte sig med lärarinnan Brita som var lärare i Eljalts skola i Röke och en tid bodde makarna där.
Magnus Björklund var flitig fotograf och visade gärna sina bilder med skioptikonapparat i olika sammanhang. Han var uppskattad föreläsare då han visade bilder samt berättade om sina strapatser och framgångar i Mongoliet. I ortstidningen hade han många appeller där han uppmanade ungdomar att ta vara på sig själva och sin ungdomstid.