EMMALJUNGA HAR ”SMÅKYRKA” OCH KLOCKSTAPEL

EMMALJUNGA. Efter hand blev byn Emmaljunga en egen liten annexförsamling inom Vittsjö församling med egen kyrka (församlingshem) och egen kyrkklocka i egen klockstapel.

Emmaljunga församlingshem har handikappvänlig ingång.

Efter många och långa förberedelser stod församlingshemmet färdigt för invigning den 24 november 1935. En ”kyrka” måste ha en kyrkklocka och efter många insatser hade tillräckligt med kontanter kommit in för anskaffande av kyrkklockan som invigdes den 21 december 1965.

För uppförande av en byggnad eller anläggning erfordras egendom för uppförandet. De första gudstjänsterna i Emmaljunga hölls 1924 då komminister Bruno Fredlund började hålla gudstjänster i Emmaljunga skola. Då väcktes tanken på en egen liten småkyrka i byn.

För detta ändamål bildades Emmaljunga kyrkliga arbetsförening 1927 vars främsta syfte var att samla in pengar till en egen liten kyrka. Bruno Fredlunds efterträdare komminister Samuel (Sam) Olivius fortsatte med förarbetet för en småkyrka. Två intilliggande tomter skänktes 1936 och sammanslogs till en tomt för småkyrkans uppförande.

Därmed kunde uppförandet av församlingshemmet påbörjas under ledning av en byggnadskommitté. Tydligen uppfördes församlingshemmet på ofri grund då det invigdes den 24 november 1935 medan köpehandlingarna var undertecknade och lagfarna först 1936! Startkapitalet för församlingshemmet var entreprenörsumman 8 750 kronor. Dock skall tilläggas att många frivilliga arbetsdagar utfördes.
Invigningen av församlingshemmet förrättades av biskop Edvard Rodhe och invigningspredikan hölls av kyrkoherde Bruno Fredlund, Farhult. Fredlund hade erhållit denna befattning och flyttade dit som nygift tillsammans med Vittsjöflickan Elsa Andersson (Hennings Elsa). Efter hand har församlingshemmet renoverats och moderniserats flera gången.

KLOCKSTAPEL MED KYRKKLOCKA
Tanken på en kyrkklocka med klockstapel började så sakta ta form efter församlingshemmets invigning. I detta fall var det liksom tidigare brist på penningar men ett par donationer hade förstärkt klockkassan. Sedan1961 hade Vittsjö kyrkokassan beviljat ett årligt anslag på 2000 kronor till kassan.
Nu fanns det tillräckliga kontanter för att påbörja uppförandet av klockstapel och beställning av kyrkklocka.
I mitten oktober månad 1965 samlades intresserade från Emmaljunga till Ohlssons klockgjuteri i Ystad för att se gjutningen av den 400 kilo tunga kyrkklockan till Emmaljunga församlingshem. Efter någon dag i gjutformen togs kyrkklockan fram för putsning och justering i rätt oktavklang. Kyrkklockan kom till Emmaljunga och upphängningen påbörjades i den färdiga klockstapeln.
Inskriptionen på kyrkklockan anger namn på donatorer samt namn på Kyrkliga arbetsföreningens styrelse.

Klockstapeln vid Emmaljunga församlingshem.

Även kyrkoherdens namn är ingjutet. Liksom på annan plats i trakten fanns inte utrymme för något bibelord på kyrkklockan då de uppräknade namnen tog all tillgängligt utrymme! Dock fanns det plats för en vers som diktats av en ledamot i styrelsen för föreningen.
Samtidigt som kyrkklockan och klockstapeln invigdes den 21 december 1965 var det även firande av församlingshemmet 30-åriga tillvaro. Invigningen förrättades av kyrkoherde Sture Hallonsten, assisterad av föreningens styrelse samt Sten Hallonsten.
Klockstapeln renoverades för några år sedan då trävirket var angripet men fortfarande kallar kyrkklockan i Emmaljunga till gudstjänster.
Emmaljunga församlingshem är inte ensam om att ha en klockstapel med kyrkklocka utan sådana byggnader finns på flera andra platser.

Top