Matsvinn för miljarder
Vi närmar oss en av årets största mathelger, då kan det vara på sin plats att fundera över hur vi handskas med vår mat.
Vi kastar mycket mat som hade kunnat ätas, så kallat matsvinn. Produktionen av denna mat orsakar en omfattande miljöpåverkan och användning av begränsade resurser. För att uppnå våra miljömål måste matsvinnet minska. På EU-nivå är målet att halvera matsvinnet till år 2020.
Varje år slänger vi cirka 28 kilo fullt ätbar mat per person och därtill 26 kilo ätbar mat och dryck som hälls ut i slasken. Ett hushåll kan spara minst 3000-6000 kr per år på att minska sitt svinn. Förutom att det är dumt att slänga pengar i sophinken är svinnet dåligt för miljön. Ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö är därför att minska sitt svinn genom att tänka till.
En minskning av matsvinnet med 20% skulle innebära en besparing med 10-15 miljarder. Inom kort drar Livsmedelsverket igång en kampanj för att förmå oss att minska svinnet och förhoppningen är att våra stora livsmedelskedjor hakar på i en gemensam satsning runt om i landets alla butiker.