MER LITTERATUR FRÅN FARSTORP
FARSTORP. Bygden kring Farstorp har begåvats med ytterligare en litterär utgåva då Lars Lindberg i samarbete med Bertil ”OBON” Nilsson och Lennart Nilsson kommer ut med FARSTORPSBILDER 3. De drygt 165 sidorna innehåller om inte allt, så en hel del om Farstorp och de 24 byar som ingår i socknen. Flera medarbetare har medverkat i bestsellern och dessutom riktas tack till sponsorerna. Omslaget pryds av ”Prästabron” i Farstorp, en akrylmålning av Lars Lindberg.
Lars Lindberg och Bertil Nilsson med tre utgåvor om Farstorp.
Farstorpsbilder 3 släpps vid officiellt boksläpp i församlingshemmet i Farstorp lördag, den 13 december klockan 13. Då säljs boken till rabatterat pris för 200 kronor exemplaret. Samma dag kommer Bertil "OBON" Nilsson klockan 14.30 att hålla ett kåseri över bygdens händelser i Farstorp.
Farstorp är inte en vit fläck, litterärt sett då en av de första skrifterna kom ut redan 1943 som redogör för händelser i Farstorp före år 1900. Sigurd Svensson kom ut med en skrift 1973 och Vigo Edvardsson med flera, har berikat bygdens flora.
Efter presentation av några Farstorpsbor blir det en artikel om smeden Elias Green och den gamla bysmedjan, följt av presentation av äldre boende där familjens klenod, hästen alltid skulle vara med på bild. Flera artiklar om torpare och deras vedermödor för att få mat till en oftast barnrik familj. En särskild artikel ägnas åt mejeriet och glassfabriken i den lilla landsortsbyn.
Fler personligheter, mer eller mindre kända för allmänheten får en utförlig presentation. En gång i tiden, i början av 1960-talet arrangerades faktiskt GM i lilla Farstorp. Det var i byn Gammalstorp som det kämpades med pojkar och flickor i varierade ålder som tävlade mot varandra i GM ”Gammalstorpsmästerskapet”. Det blev kanske inte många världsstjärnor, men någon sportig man har dock deltagit i Maraton i flera världsmetropoler.
”Förr och Nu” innehåller många godbitar i delade tidsperioder. Det berättas om brand och det berättas om ”Altarehall” som är ett gränsmärke mellan tre byar. De två diversehandlarna, en i Farstorp och en i Gammalstorp annonserade och bjöd ut sina varor. Den ene med Rikstelefon 1 och den andre med Rikstelefon 5. Markus Bertilsson får en helsida med sin gammelgädda liksom postbudet eller lantbrevbäraren Per Persson. Fortfarande är hemligheten med ”Svärjarehålorna” olöst. Flera sidor ägnas år ”Hemvändardagen” 1991.
Ett uppslag ägnas åt ”Mitt smultronställe” med text och noter. Några sidor innehåller familjeporträtt och dessutom några sidor med skol- och konfirmationsbilder med alla personer namngivna. Den äldsta bilden från 1930.
Visserligen har Lars Lindberg varskott att detta är hans sista litterära verk men det är inte för sent att ändra sig! Det kliar i fingrarna på utgivarna och det är inte helt omöjligt att ny utgåva kommer till nästa år och till nästa år och till nästa år?
Farstorpsbilder 3 finns att köpa på lördag från klockan 13.
Farstorpsbilder 3 är en värdefull och intressant dokumentation om vad som hänt i Farstorp där många nya upptäckter säkert kan ske. Det som är nertecknat med bild och text behåller sitt värde.