Jul i Danmark
VITTSJÖ o (DANMARK). Jul börjar traditionellt lilljulafton. Då kläs julgranen. I gamla dagar var det vuxna (pappan! – mamma hade tillräkligt att göra i köket), som klädte trädet, och inga barn fick se trädet innan dörrarna till "fina rummet" öppnades, och trädet stod där i all sin glans med tända ljus.
Idag är de flesta barn med att klä trädet. På toppen sitter en stjärna och på grenar hängs flätade hjärtan, struter, stjärnor, julgranskulor, glitter och danska flaggor.
Under trädet ligger vackert inslagna julklappar.
Men innan den stora högtidsstund hade gått en lång dag, som det var svårt för barnen att få gå. Idag går det lättare med Disneys julshow.
På eftermiddagen julafton går familjen till gudstjänst. Kyrkan er alltid fullsatt, för julen kann liksom inte börja, innan man har hört julevangeliet och sjungit dom traditionella julpsalmerne. Det finns 5-6 psalmer, som mann alltid vexlar mellan, och mann sjunger alla verserna.
Efter gudstjänsten bjuds hemma på kaffe med de traditionella julkakorna (pepparkakor, vanilj-kransar och klenätter), och sedan er det dags för julmiddagen.
Ankan, gåsen eller fläksteg med krispig svål har förmodligen länge sjudat i ugnen.
Rødkålen är kokt, ”bruna potatis” (små kokta sockerglaserade potatis), kokte halva äppler med vinbärsgel och ankasauce.
Julbordet er vackert dukat upmed julgrupper och ljus, och alla – utom barnen – äter med god aptit.
Barnen väntar på desserten: ris a'la mande, för däri finns det en mandel. Får du den i din portion – och det finns inga gränser för hur mycket en kan pressa ner – finns det en mandel gåva.
I gamla dagar var det alltid en marsipangris.
Och då är det dags att tända på alla ljus på granen. Endast det stråler i all sin glans.
Alla tar varandra i hand och gå runt trädet, medan mann sjunger traditionella julsalmar – även om du har sjungit dem en gång tidigare samma dag! Det avslutas med några julsånger, som alla också kan utantill. Dom är hela december repeterat i både skolor och förskolor.
Nu är dags för alla julklapparna. Det är mycket olika från familj till familj, hur de delas ut.
Och efter det kan alla andas ut och slappna av!
Förutom den upptagna hemmafrun, som måste ha sinne också på juldagens jullunch.
Den är naturligtvis också beredd långt före, och ligger i frysen.
Sill, ägg och räkor
Sylta med senap och rötbetor
Stekta fiskfiléer med remouladsås
Mørbradbøf med stekt lök och god sås
Köttbullar med rödkål
”Fläskesteg” med innlagd gurka
Äpple fläsk
Ost
Fruktsallad.
Efter detta, kaffe med kaka och konfekt. Blivar man hungrig, serveras ofta klart kycklingsoppa med kött och klimp.
Annandagen är återstoden.
Om det finns nån ljus åter på julgranen, tänn dom och bara sitt och njut av lugnet.