LJUSKRONAN VILADE 125 ÅR INNAN DEN ÅTERKOM
VITTSJÖ. Långt tillbaka i tiden var det nog tämligen sparsam belysning i kyrkan vid Julottan och andra högtider. Troligen var det ett och annan talgljus som då lyste upp helgedomen. Psalmböcker fanns inte utan på den tiden kunde kyrkbesökarna sina psalmer utantill. Någon gång på 1500-talet kom en ljuskrona till kyrkan och troligen var den då placerad under Triumfbågen.
Denna gamla ljuskrona lyste upp helgedomen från 1500-talet och fram till 1862
Där spred de 16 talgljusen sitt dunkla sken medan kyrkväktaren gick omkring med sin kyrkstöt för att stöta till de som slumrade med allt för höga snarkningar! Det dunkla skenet var nog stimulerande för de som varit upp i ottan.
Denna ljuskrona har daterats till 1500-talet och fanns sannolikt på sin plats i kyrkan till år 1862 då den stora ljuskronan skänktes till helgedomen. Då var den gamla ljuskronan överflödig och fick sin Törnrosasömn på vinden ovanför altaren i 125 år. Där vilade kronan fram till 1978 då några hembygdsintresserade utförde en inventering ovanför altaret.
Denna stiliga ljuskrona skänktes till församlingen 1862 och lyser upp vid högtider.
Bland andra upptäckter hittades även den gamla ljuskronan som började renoveras. Ljusarmarna var lindade med ett till synes grönt papper som var så eldavstötande att inte ens en blåslampa fick det gamla pappret att brinna, endast svag glöd uppstod. Varje ljusarm fick skrapas för att få bort den gamla prydnaden.
Sedan denna dryga åtgärd var slutförd samlades ett antal kvinnliga hembygdsvänner för att börja ”kläda” den gamla ljuskronan med vitt och rött silkepapper. Tusentals klipp utfördes i de remsor som så småningom skulle bli en färggrann ljuskrona. Efter åtskilliga kvällars arbete var så den gamla ljuskronan åter klädd för att återbördas till sin hemvist.
Vid Julbönen1987 var det återinvigning av ljuskronan som sedan dess har prytt sin plats under triumfbågen vid varje Julbön och Julotta.