Skånes landskap i förändring
FARSTORP. Rubriken antyder temat för söndagskvällens föredrag. I en nästan fullsatt bygdegård fick åhörarna ta del av ett mycket intressant föredrag av Sven Persson. Sven är fotograf till yrket och har under fyra år dokumenterat förändringar i just det skånska landskapet.
Sven Persson berättade om ”Skånska landskapet i förändring”.
Temat för kvällen var som rubriken antyder det ”Skånska landskapet i förändring”. Sven relaterar i sitt föredrag till tidigare dokumentationer av professor Henning Weimarck under -50 och 60 talen.
Professor Henning Weimarck dokumenterade det skånska landskapet under -50 och 60 talen.
Naturvårdsverket gav Sven uppdraget att utifrån Hennings tidigare dokumentation i bild visa på de förändringar som skett. Uppgiften var inte så lätt, det visade sig att det skånska landskapet på flera platser dramatiskt förändrats.
Under kvällen menar Sven att Urbaniseringen i Sverige tar fart efter andra världskriget. I vissa stycken kan vi så här efteråt nog tycka att tanken på naturen under denna tid helt glömdes bort. Då var det möjligen enstaka solitärer/träd som kunde skyddas. Sven skildrar bland annat i sina bilder erosionen på Ven där stora delar av öns västra sida idag helt försvunnit ut i havet. Han visar även förändringar på flera andra platser i Skåne. Bilderna från Hallands Väderö visade tydligt hur vegetationen snabbt tagit över de tidigare öppna delarna sedan betesdjuren nu försvunnit. Samma tendens visade Sven från markerna vid Brösarp och Skepparpsgården. Även våra trakter berörs, en bild från de på 50-talet öppna ytorna vid Lilla sjö väster om Vittsjö, visar idag ett helt igenväxt område.
Sven pekade även på områden där man försökt att återskapa den tidigare ängs och hagmarken. Ett bra exempel är området vid Sporrakulla där idag tack vare åtgärder, naturen ser ut ungefär som den gjorde för 60 år sedan.
Förr fanns cirka 300 tegelbruk i Skåne, idag finns inga kvar. Sven visade även bilder på hur de för Skåne så typiska ”Pilealléerna” idag nästan helt är borta. Tidigare sandbrott har lämnats och står idag ofta vattenfyllda.
Nya bilder i det skånska landskapet växer snabbt fram med stora vägar, mer industrialiserade jordbruk med stora arealer, vindkraftverk och stora kraftledningar. Den tidigare ängs och hagmarken som var typisk för de norra delarna av Skåne blir mindre och får ge vika för vegetationen.
Svens reflektion är att vi idag saknar tillräckligt med betesdjur för att just hålla ängs och hagmarken öppen. Med andra ord vi saknar kor på flera platser. Den tidigare så tydliga diagoanalen från Bjärehalvön mot Simrishamn, vad gäller just den öppna ängsmarken är idag inte längre lika tydlig. Denna remiss, blir mindre och allt mer utsuddad. Sven menade att de 70 golfbanor som idag finns i landskapet utgör sammantaget en större yta än den samlade ytan av våra ängs och hagmarker gör idag.
I sitt avslut pekade Sven på att vi till del kan påverka situationen genom att ställa oss frågan, Vad vill du/vi? Vi kan naturligtvis påverka våra politiker och tjänstemän. Ett annat sätt är att mer övergå till att köpa närproducerade varor för att på så sätt skapa förutsättningar för fortsatt jordbruk även i de nu hotade områdena.
Farstorps Föreläsningsförenings ordförande Sven- Arne Nilsson tackade Sven Persson för det intressanta föredraget.
Sven Persson är uppväxt i Östra Göinge, närmare bestämt i Glimåkra. Han utbildade sig till ingenjör och arbetade under ett antal år vid GIS (Geografiskt informationssystemet). Idag är Sven professionell fotograf och är i fotokretsar känd som reklam och landskapsfotograf. Han har gett ut flera böcker, bland annat boken ”Skånes landskap i förändring”. Just denna bok tilldelades Lengertz kulturpris i litteratur 2014. Vill du veta mer om Sven, gå in på hans hemsida, http://www.svenpersson.com/
Farstorps föreläsningsförening fortsätter sitt program under våren med att den 1 mars kommer Richard Aspegren att berätta om Cuba. Programmet fortsätter med Joakim Bengtsson (en av antikrundans experter) som berättar om "trender i antikvärlden". Mer om Farstorps föreläsningsförening finns på föreningens hemsida, www.skanskaff.se