SYFÖRENINGEN HAR ALLTID 4 KAKOR TILL KAFFET!
GUNDRASTORP. Det började med kaffekalas grannar emellan. Ganska snart stod det klart att en förening med de aktuella damerna vore kanske något att satsa på. Efter en tids kaffefika och trevligt umgänge beslutade ett fåtal damer i Gundrastorp att bilda en syförening. Givetvis skulle den kallas Gundrastorp syförening eller arbetsförening, beslutade de tre-fyra damerna ganska enhälligt. Året var 1938 och ännu är föreningen verksam, kanske tack vare att ingen styrelse finns vald, endast en kassör. Bygemenskapen lever vidare i bästa samförstånd.
Gundrastorp syförening var bildad med träff i medlemmarnas hem var fjortonde dag. Den tidens samlingar gällde att fanns det sju sorters kakor på träffen måste nästa värdinna ha åtta sorters kakor för hon ville inte vara sämre. Denna upptrappning var inte vad kvinnorna hade tänkt sig utan snart beslutades att kaffe med fyra sorters kakor skulle vara gällande och obligatoriskt för framtiden. Så även i dag.
Föreningen hade sina samlingar i fin och lugn hemmamiljö men ville visa upp sig. Därför inbjöd Kyrkliga arbetsföreningen till sedvanliga julfesten i Gundrastorp skola. Då 1942 var det pastor Gustaf Lindvall som berättade om ”En jul i tält”. Föreningen hade tydligen efter mindre än tre års verksamhet bytt namn från syförening till arbetsförening. Det var kanske lite mer ståndsmässigt att hålla på den nya benämningen.
Inga Bengtsson i Gundrastorp berättar att en gång deltog föreningen från Gundrastorp tillsammans med systerföreningen i Vittsjö för att sälja tillverkade varor på en auktion. När det var slut på auktionen för Vittsjö skulle auktionen börja för föreningen från Gundrastorp. Då gick publiken hem! Sen blev varken samarbete eller auktion.
Inga Bengtsson var kassör i Gundrastorp kyrkliga syförening
under år 1978- 2014.
LAPSKA MISSIONEN
I början av Gundrastorp arbetsförenings verksamhet då det var tre-fyra medlemmar, stickades strumpor och vantar som sändes till Lapska Missionen som delade ut det hemmastickade till behövande i Lappland och Finland. Lapska missionen bildades 1890 och var verksam till 1934 då Svenska kyrkan tog över tillsammans med samerna. Efter en tid upphörde troligen denna verksamhet.
Samarbetet med Vittsjö upphörde inte helt ty något år samlades föreningen till arbetsmöte i komministergården. Samlingarna fortsatte i de Gundrastorpska hemmen med julfester i byns skola. Erik Axelsson och Bertil Larsson medverkade flera gånger med sång. Vid något tillfälle medverkade Brita Danielsson och Majvi Nilsson med sång och musik. Kyrkoherde Haane höll andakt i skolan med syföreningen som värd. Syföreningarna i Emmaljunga, Vittsjö och Gundrastorp samlades till gemensam syföreningsdag i komministergården.
Medlemmarna i Gundrastorp arbetsförening hade tidigare blivit ”brända” beträffande syföreningsauktion. Ganska tidigt kom medlemmarna överens att vid varje sammankomst lägga en krona till föreningens kassa. Denna summa har efter hand höjts, följande den allmänna inflationen men traditionen har behållits. Ett och annat lotteri ordnas för inbördes försäljning och genom detta bli det ett tillskott till kassan. De slantar som efter hand kommer in sänds sedan vidare till olika hjälporganisationer.
Sedan tidens början 1938 har damerna i Gundrastorp samlats i medlemmarnas hem var fjortonde dag till arbete, diskussion och fika med fyra sorters tilltugg. Liksom hos andra föreningar blir det både jul- och sommaruppehåll för att samla krafter till ny arbetsperiod. Från början var benämningen Gundrastorp syförening, en tid var det arbetsförening men slutliga benämningen är numer Gundrastorp kyrkliga syförening.
Gundrastorp kyrkliga syförening samlade omkring 1945 då
Carl Eijlert var komminister. Han finns till vänster i bild
tillsammans med hustru Selda.
Då fanns det cirka 20 medlemmar.
Lilian Göransson berättar att hon var medlem i syföreningen i unga år då hennes moder Rut var medlem sedan bildandet. I föreningens arrangemang och medverkan har ordnats passionsgudstjänster samt friluftsgudstjänster sedan 1975. På senare tid har utökning skett som sommarkvällsmusik i bygden.
Anki Nordin var en tid diakoniassistent i Vittsjö och då föll det på hennes lott att med personligt intresse närvara då kyrkliga arbetsföreningen hade sina samlingar. Vid flera tillfällen medverkade Anki och Ingvar Nordin med sånginslag i programmet. Ett populär programpunkt var då Gundrastorp kyrkliga syföreningen arrangerade mannekänguppvisning i församlingshemmet med egna och inlånade förmågor!
Vid något annat tillfälle ordnades utställning av olika dräkter och syalster.
Anki och Ingvar Nordin medverkade vid samlingar i Gundrastorp.
BRUDKRONA
Missionsdagen 1968 var en stor dag, inte enbart för Gundrastorp kyrkliga syförening utan också för Gunilla Thuresson, Gundrastorp. I samband med giftermålet antog hon makens namn Sebbe. Hon var den första som bar föreningens, till församlingen skänkta brudkrona i silver. Tillverkade av kronan var Arne Klang från Bjärnum och brudkronan har åtta akvamariner samt åtta odlade pärlor.
Kyrkliga arbetsföreningen har även varit värd för arrangemanget Sommarkvällsmusik.
Här om eftermiddagen hade Gundrastorp kyrkliga syförening sin traditionella samling, denna gång med Birgitta Vallsäter som värdinna. Samlingen inleddes med psalmsång och kort andakt av Calle Präst. På förslag kommer personliga hälsningar att sändas till en medlem, Irma Nilsson som i dagarna fyller 90 år men var förhindrad att närvara. På plats in hemmet med utsikt över Vittsjön fanns dagen till ära även Mats Lunnergård och Sam Larsson som underhöll.
Medlemmarna i Gundrastorp kyrkliga syförening samlade hos Birgitta Vallsäter:
F v Lilian Göransson, Birgitta Vallsäter, Calle Präst, Gunnel Nilsson, Inga Bengtsson, Kerstin Telander, Margrit Saarloos, Karin Johansson, Marianne Johannesson och Ingegerd Nilsson.