”Påsk-äggstra”
VITTSJÖ, BJÄRNUM. Äggätning hör ju påsken till, det är den högtid på året när flest ägg konsumeras. I Sverige äter vi mer än 220 ägg per person och år, knappt 50 av dem via livsmedel som bröd , pasta osv.
Ägg är ett superlivsmedel och innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver för att växa och må bra. Förutom fullgoda proteiner och viktiga fettsyror finns merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg. Det enda som saknas i ägg är vitamin C och kolhydrater.
Äggets anatomi
Äggskalet består i huvudsak av kalk. Det behövs lika mycket kalk till ett stort äggskal som till ett litet och därför är stora ägg skörare i skalet. Äggvitan innehåller 90 % vatten och 10 % ren protein. Äggproteiner har en sammansättning som kan utnyttjas till nästan 100 % av kroppen. Vitan är olika tjock i olika delar av ägget, tjockast är den i äggsnoddarna som hjälper till att hålla gulan på plats. Gulan är det egentliga ägget. Den innehåller alla de näringsämnen som behövs för att bilda ett nytt liv, kycklingen.
1. Skalet består i huvudsak av kalciumkarbonat.
2. Gulan ligger mitt i ägget. Färgen varierar med fodret. Här finns mineraler och fett.
3. Membran ligger runt gulan.
4. Äggsnoddar består av äggvita och håller gulan på plats i mitten av ägget.
5. Cuticula är en hinna runt skalet.
6. Luftblåsan formas i den trubbiga delen av ägget mellan de två skalmembranen.
7. Skalmembran (två stycken) ligger innanför skalet och omger vitan.
8. Tunna vitan ligger närmast skalet.
9. Tjocka vitan ligger närmast gulan. Här finns större delen av proteinet.
10. Groddskivan utvecklas till en kyckling om ägget är befruktat och ruvas under 21 dagar.
Källa ”Svenska ägg”