HÅRSJÖ SYFÖRENING HÅLLER DEN 110:e AUKTIONEN
VITTSJÖ. Hårsjö syförening håller den 110:e syföreningsauktionen på fredag den 8 maj med början klockan 18. Utöver många års verksamhet är det också säreget att föreningen aldrig haft varken ordförande eller någon styrelse. Ändå har verksamheten fungerat! Det blir den stora HEMVÄNDARDAGEN i Hårsjö den 8 maj!
BILD: Hårsjö syförening omkring år 1907. Sittande längst till vänster Lärarinnan Karin Bengtsson.
Det var lärarinnan Karin Bengtsson (lärarinnan Karin 1881- 1955) med religiös inställning till livet som tog initiativet till bildande av en syförening. Lärarinnan hade pondus och när hon kallade, då kom människor! Alla ville stå på god fot med byns lärarinna. Då lärarinnan flyttade till Hultatorp skola år 1909 blev syföreningen kvar. Den finns ännu i dag men med reducerat medlemsantal.
Eftersom det aldrig funnits någon ordförande eller vald sammankallande var det lärarinnan Karin som kallade de första åren. Efter lärarinnan avflyttning var Sigrid Johansson, Sjögården som tog hand om ledarskapet då det inte fanns någon ordförande i föreningen. Från mitten av 1950-talet var det Ingrid Nilsson som var kassör och sammankallande under nära 50 år. Hjördis Svensson kom in som sammankallande och hon efterträddes av Eva Johansson som nu håller i ledningen som kassör tillsammans med Mona Svensson. Syföreningen har ingen fast förankring i någon organisation och fördelningen av auktioners intäkter sker efter medlemmarnas tyckande. Föreningen är inte fast etablerad med någon organisation så därför har det aldrig skrivits något protokoll från någon samling! Inte heller har det förts någon medlemsmatrikel.
FÖRSTA AUKTIONEN GAV 229 KRONOR OCH 70 ÖRE
Bild: Detta var annonsen då Hårsjö syförening hade auktion 1907.
Den allra första syföreningsaktionen hölls den 19 januari 1906 då Josef Wittander, Snärshult höll predikan och han höll sannolikt även i auktionsklubban. Inkomsterna från denna försäljning uppgick till 229 kronor och 70 öre. Ett par år framåt hölls auktionen i Hårsjö dåvarande skola (vägen mot Norreljung). Hårsjö nya skola byggdes 1908 och auktionerna hölls sedan på denna plats. Inkomsterna från försäljningen 1911 uppgick till 315 kronor. Sannolikt var det nästan uteslutande kvinnornas handarbeten som då såldes. Inkomsterna från försäljningen 1918 uppgick till 1 400 kronor.
Predikningar med efterföljande försäljning hölls av olika personer fram till 1922. Året efter började Ivar Nilsson, Algustorp som predikant och auktionsutropare och detta uppdrag hade han fram till minst år 1957. Åke Arvidsson från Markaryd var jourhavande från 1977- 1991, kanske ännu tidigare? År 1992 var det Torsten Pålsson, Röke som var klubbförare och 1993 var det Calle ”Präst” Adolfson som som höll andakt och var utropare. Detta hedersuppdrag har han ännu.
Den första tiden efter bildandet hölls symöten i Hårsjö skola som numera ägs av Hästhult AIK sedan 1971. Efter hand började symöten att hållas i hemmen hos de kvinnliga medlemmarna. Vid bildandet hade syföreningen omkring 30 medlemmar och 1992 hade skaran minskat till omkring 15. I dag är antal medlemmar lika med antalet fingrar på en hand! Den medlem som troligen har bevistat flest auktioner under årens lopp var lärarinnan Agda Svensson som hade varit närvarande vid minst 65 auktioner. Ingrid Nilsson, (Kvidala) fanns på plats under mer än 50 år. Slogan ”Håll landsbygden levande” gäller ännu i dag och förhoppningen finns att syföreningen lever upp till detta även framöver! Det är syföreningen och Hästhult AIK som ”Håller landsbygden levande” i Hårsjö.
BILD: Hårsjö syförenings medlemmar år 1992. F v Sara Jönsson, Kerstin Jönsson, Gustav Jönsson, Hjördis Svensson, Eva Johansson, Margit Olsson, Ingrid Nilsson, Ulla Aronsson, Anna Aronsson, Anna Hallberg, Mona Svensson, Ann-Catrin Svensson, Dora Bengtsson, Elisabeth Nilsson och Margareta Hallström.
Under de 110 åren var det största inkomsten vid en syföreningsauktion 27 900 kronor och då kan nämnas att en broderad duk hostade över 2 000 kronor. I dag betingar handarbeten från symöten ofta ett pris som knappast täcker inköpen av materialet. Däremot har oljemålningar på senare tid kostat upp emot 3 000 kronor, framställa av lokal konstnär med motiv från bygden. Ända sedan början av verksamheten för 110 år sedan har dock medlemmarna själva stått för kostnaden av inköpt material. Efter hand har symöten minskat i antal och därmed har även handarbeten minskat. Besökarna på auktioner har ofta med sig något som kan vara attraktivt att sälja.
ORGELKÖP
Janne Svensson i Höjalen ansåg att ”en orgel hade tilldragande makt som sången och musiken utöfvar på barnasinnet samt ger säker ledning vid inlärandet af skolsångerna”. Utlagda teckningslistan gav 64 kronor och 25 öre och skolrådet anslog 25 kronor till inköp av en orgel som kostade 150 kronor. Orgel inköptes troligen på avbetalning och vid en bazar år 1904 inkom 122 kronor och 50 öre. Det blev pengar över till en orgelstol samt koralbok till Sions Toner. Dessutom inköptes ett väggur för 19 kronor hos urmakare Olander Wahlqvist. Det är sannolikt samma väggur som visar tiden i gamla skolsalen i dag.
Under syföreningens hela verksamhetstid på 110 år har det endast funnits tre kassörer. Inkomna medel skänks till Kyrkas, IM och EFS med flera. Då syföreningen var i sin början skänktes pengar även till Lappska missionen men detta upphörde på 1950-talet.
Så länge idealiteten finns lever de ideella insatserna kvar i bygden. Önskvärt vore att yngre personer också smittades av den idealitet som fanns bara för några tiotal år tillbaka innan Ipad och andra monster tog över intresset.
BILD: Här i Hårsjö skola, Hästhult AIK:s klubbstuga har det hållits auktioner sedan 1908.
FÖRETAGSAM BY
Troligen bildades Hårsjö Ungdomsförening i samband med syföreningens bildande 1905. Nybildande skedde 1910. Ungdomsföreningen var verksam till minst 1926. Föreningen högtidlighöll firande av Gustav Adolfsdagen i flera år. I Hårsjö har det funnits lanthandel till omkring 1950-talet. Tre systrar hade både spettkaksbageri och blomsterhandel. Dessutom har det funnits en tjurförening från 1910 till 1926. Svinavelsförening har existerat under åren 1919- 1926. Omkring 1920 startade ett sågverk som drevs av vattenhjul vid Hårsjöns utlopp. Verksamheten utvidgades till modernt sågverk med flera anställda. Denna verksamhet upphörde 1987. Senare tillkom även ett lastbilsåkeri. Under krigsåren var det tämligen intensiv verksamhet vid Hårsjö mosse med flera anställda. I Hårsjö har det funnits både söndagsskola samt ”Solglimt”. Som framgår av dessa uppgifter har det varit en aktiv ort som hade flera föreningar med varierande medlemsantal. Då gällde det att ”Hålla landsbygden levande”.