HEMVÄNDARDAG VID 110:e SYFÖRENINGSAUKTIONEN


VITTSJÖ. Det gamla vägguret i Hårsjö skola tickar på som det gjort i mer än 110 år. Den 8 maj klockan 18 fortsätter klockan att ticka på inför Hårsjö syförenings 110:e auktion. Gnistan börjar falna hos medlemmarna som antyder att detta är den allra sista auktionen? Den som varit föreningen trogen allra längst tid är troligen Eva Johansson som redan under barnaåren hade sällskap med sin moder till samlingen. Det blir 50+ gånger! De övriga medlemmarna har varit aktiva under mer än 20+ gånger!
För någon vecka sedan var de aktiva inom syföreningen samlade för genomgång och planering inför kommande syföreningsauktion den 8 maj.

På bilden finns sex av de aktiva inom Hårsjö syförening. F v: Gunnel Jönsson, Gunilla Bengtsson, Mona Svensson, Ulla Aronsson, Eva Johansson och Ann-Catherine Folkunger Svensson samlade för planering av den 110:e försäljningen.

Intresset finns kvar men skilda symtom gör gällande att nya förmågor måste ta vid. Men, var finns dessa förmågor? Om det skulle bli så illa att ingen intresserad tar över verksamheten så kommer troligen Hårsjö by inte att dö ut för detta? Men byn blir fattigare! Vid tidigare samlingar har det även blivit en form av hemvändardag då utflyttade söker sig åter till sin uppväxt trakter.

Inkomna medel från auktionerna har fördelats bland annat till kyrkans organisationer, EFS, IM och Rädda barnen. Under gångna tider är det flera hundra tusentals kronor som skänkts från syföreningen i Hårsjö till välgörande ändamål! Liksom vid tidigare auktioner inleds denna med en kort andakt. Sedan flera år tillbaka är det Calle Präst leder denna samt håller i auktionsklubban.

Handarbeten från symöten blir väldigt få vid årets auktion. Däremot kommer det att finnas tilltalande utbud, att jämföras med sortimentet från en välsorterad lanthandel! Hembakade kakor och spettkakor samt matbröd finns för det lekamliga intaget. Konstverk av oljemålning med motiv från omgivningen finns för budgivning. Olika lotterier och fågelholkar utlovas. Därtill kommer det sannolikt att inkomma olika alster under dagen för auktionen. Missa inte denna hemvändardag som kanske blir den sista i sitt slag?

Top