VÅREN HÄLSADES MED SÅNG OCH SPEL
VITTSJÖ. Hembygdsföreningens sånggrupp hade en hektisk kväll på Valborgsmässoafton med traditionell rundvandring vid ett kvarter. Men, också nya infallsvinklar för att hylla våren och glädja andra med sång och musik.
Sånggruppen betonade vårens ankomst även till Trobecks med delvis försiktigt lyssnande.
Dessa småtelningar undrade nog vad som hände!
Flyktingförläggningen fick besök med sång på tre våningsplan. Ett cykelsällskap fick uppleva våren vid Gåsadammen och gästerna på Sjöstugan fick sång och musik till kaffet.
Det först året i modern tid som sånggruppen framträdde var 1982 där Henny Åkesson hanterade sitt magdeburgspel med Erik Nilsson som ”dirigent”. Då blev det besök på landsbygden då flera boende åter fick uppleva sina barn- och ungdomshändelser då våren välkomnades och en björkkvist överlämnades. Efter hand utökades skaran av både sångare och musiker.
Första nedslagen vid årets välkomnande av våren skedde vid prästgårdens kvarter med inledning av sången ”Go afton om ni hemma är” med dragspel och saxofonspel som ljöd i hela kvarteret. De gamla slagdängorna om ”när det våras” samt ”jungfrun på Jungfrusund” ljöd mellan husväggarna. Helt enligt gammalt maner avslutades konserten med ”Tack och tack”
Gångmarschen fortsatte till Trobecks där några boende från andra länder var ganska tveksamma till det ovanliga inslaget. Våren välkomnades med sång och musik på tre våningsplan med delvis försiktigt spanande och lyssnade i minimal dörrspringa. En av hemmets gäster visade sin uppskattning genom att bjuda sångare och musiker på godis!
Gångmarschen fortsatte mot Sjöstugans sommarcafé men innan framkomsten blev det ett uppehåll vid vägkorsningen Hårsjövägen-Markarydsvägen där ett gäng cyklister från kulturorten fick höra flera visor om vårens ankomst även till Gåsadammsparken.
Vid Gåsadammsparkens nerfart fick ett sällskap cyklister stanna upp för att höra vårtoner över land och vatten.
Ett gäng fikande gäster på Sjöstugan gjorde uppehåll i fikans intagande för att lyssna till sånger om våren och böljande vatten. Avståndet sjövägen till campingplatsen var så kort att även campande gäster kunde höra förkunnandet av vårens ankomst.
Färden fortsatte mot Emmaljunga (Se separat artikel).
Nästa anhalt i turnén blev i Hårsjö där Hästhult AIK arrangerade firandet av grönskans ankomst. Bålet flammade och gnistregnet hade sin färd uppåt mot de molniga skyarna. Skyarna höll sig till just skyar då hela kvällen var regnfri. Sånggruppen tog plats framför den flammande brasan dels för att framföra vårhälsningar och dels för att värma ryggpartiet då kvällen började bli lite lagom kylig. Mörkret lägrade sig och ficklampornas sken på sånghäften blandades med bålets flammor. Inte enbart boende i Hårsjö hade bänkat sig kring elden utan även besökare från andra närliggande orter kom till den livskraftiga lilla byn.
Brasans eld värmde både ryggar och vårens ankomst med sång och spel i Hårsjö.
Tre ungdomar ur yngre generationen deltog i firandet av våren i Hårsjö.
På denna plats har sången och musiken alltid avslutats med Nationalsången. Så skedde även detta år då huvudbonaderna lyftes av som en hyllning till nationen Sverige. Lite småeldar här och var kring den stora brasan utnyttjades som grillplats för korv av olika format.
Alla blicka vändes sen från den allt mer falnande brasan för att beskåda det ljus- och knallbringande fyrverkeriet som LES var ansvarig för. En fin avslutning på årets firande av grönskans framåtskridande.
Sång- och musikledare för gruppen var Boel Bengtsson som åter visade förmåga med takt och ton.