GRAVPLATS PÅ VITTSJÖ KYRKOGÅRD ÄR VANVÅRDAD
STEPHENS DONATION. Theodor Stephens var född i ett fattigt hem i Snärshult, Vittsjö år 1844. Han blev i unga år faderlös och hans mor blev änka 1851. Theodor flyttade hastigt till England där han så småningom blev Brittisk konsul i Kina. Han besökte sin födelsebygd två gånger och 1890 köpte han en villa i Vittsjö till sin fattiga och åldriga moder.
BILD: Donator Theodor Stephens.
I sitt testamente som skrevs innan han avled 1923 angavs att en gravsten med järnstaket skulle sättas upp på hans moders gravplats. Hans moder Pernilla dog 1900. I donationen till premier åt elever i skolan angavs att gravplatsen skulle skötas och underhållas.
Så skedde också även då Vittsjö kommun införlivades med Hässleholm kommun. År 2009 begärdes en permutation på testamentet från 1923 angående premier till skolans elever. Det sades då att denna permutation skulle utformas så att fondens kapital skulle avvecklas så snart som möjligt att att minska arbetsbelastningen för Hässleholm kommun!
Tidigare hade räntan från fonden delats ut till elever. Nu började kapitalet att åderlåtas för att göra slut på pengarna. I dagsläget finns det omkring 11 000 kronor kvar av kapitalet.
Anette Bergholtz på kommunkansliet berättar vidare att beslutet från Kammarkollegiet, efter permutationen säger att hela kapitalet skall vara förbrukat vid 2015 års utgång.
MISSKÖTT GRAVPLATS
Vid permutationen föll raderna bort som angav gravskötsel. Anette Bergholtz kan inte förklara varför detta skedde då hon inte känner till förhållandena då. Sannolikt är det ett mänskligt misstag? som är orsaken.
Följden av permutationens utslag blev att ingen skötsel har skett på den av donatorn skänkta gravplatsen. Ingen skötsel har således skett efter år 2009. Ogräs inklusive maskrosor har fritt utrymme att utvecklas. Vid premieutdelning från Stephens fond förra veckan var det eleverna i klassen som på uppmaning rensade gravplatsen. Utöver tio maskrosväxter blev det en hel hink full med ogräs från gravplatsen. Förra gången gravplatsen ansades var kanske vid förra året utdelning av premier?
BILD: Gravplatsen är på bilden rensad av elever i årsklass 6.
Blomman är placerad av eleverna.
Bild: Gravstenen över donatorns moder är ännu ganska läsbar.
Gravstenen är fortfarande något så när läslig men mossa och alger gör sina intåg liksom på järngallret.
VAD SKALL HÄNDA?
Sådant är läget i dag. Gravplats med staket och gravsten förfaller mer och mer. Det är ett skandalöst ingrepp mot donatorns sista önskan att hans moders gravplats skall hållas i skick. Vid detta års slut skall således fonden vara tömd på varenda krona. Inte några premier till skolelever och ingen skötsel av gravplats!
Vem är då ansvarig för detta förhållande? Om det finns ansvarsförhållande hos kommunens tjänstemän som handlagt ärendet måste ansvaret finnas där? Begärs permutation kan denna begäran utformas på ett sätt för att minska arbetsbördan. Det kan även vara ett förbiseende om Kammarkollegiet av misstag glömt att infoga något om gravskötsel?
BILD: Mossa och alger göra ingrepp på staketet.
Det bör vara en medmänsklig gärning att uppfylla en avliden medmänniskas önskan! Någon insats är således inte att vänta från styrande kommunala enheter. Vem eller vilka känner sig manade att ta över ansvaret att hålla donatorn moders gravplats i skick?
I testamentet anges även att belopp skall utgå till behövande. Hur blir det med denna donation?
Under mer än 90 år har olika personer erhållit sammanlagt betydande belopp till hjälp enligt donator Theodor Stephens sista önskan. Denna önskan bör uppfyllas.
SKALL HÄNDA?
PS Den 1 juni 2015 meddelade Anette Bergholtz per telefon att vid ytterligare genomgång av handlingar angående ovan relaterade ärende meddelade hon:
Att fattigvårdsstyrelsen hade år 2007 fått i uppdrag att kontakta Vittsjö församling för att efterhöra om kyrkliga verksamheten var villig att överta skötseln av Theodor Stephens moders gravplats.
Detta ärende hade inte fullföljts.
Annika Bergholtz meddelade vidare att hon nu kontaktat Vittsjö församling med förfrågan om kyrkliga verksamheten i Vittsjö var villiga att överta skötseln av gravplatsen.
Svar från församlingen väntas.
DS