JAPANSK TRÄDGÅRD VID STRANDVÄGEN

VITTSJÖ. Udden i Vittsjön var målet för 40 talet trädgårdsintresserade här om kvällen då LRF och Hushållningsgillet inbjöd till trädgårdsträff. Målet var hos Kerstin och Leif Thånell vars tomt i slutet av gatan är omgivet av vatten på tre sidor. Inne på denna udde i Vittsjön är rena oasen för intresserade av trädgård. Kerstin Thånell hade den verkliga kunskapen då det gällde blomster och växter.

Haldo Edlund och Kerstin Thånell berättade med inlevelse om alla sevärda växter.
Trädgårdskonsulent Haldo Edlund är kunnig inom området men även han kunde spä på sina tidigare kunskaper. Han har kommit till den gräns då han anser sig överlåta vetskapen till sin efterträdare. Denne blir Jens Svensson som visade att han också väl kunnig inom området.
Kerstin Thånell berättade om den magnifika trädgårdens tillkomst för 30 år sen. Då började planeringen för den omfattande och idylliska trädgården. Platsen var perfekt med sandblandad mulljord till skillnad från informatörens tidigare erfarenhet i lerjord.

Denna björnloka finns inte i den Japanska trädgården.

Haldo Edlund riktade varningens ord om den giftiga björnlokan. Ta traktorn till hjälp för att avlägsna och sanera området, uppmanade han. Nästa varning var riktad mot idegranen som var kraftigt giftig för kreatur där dödsfall inträffat. Den kastanj som blivit angripen av en viss svamp har dödsdom på sig efter ett år. Ytterligare råd gällde inköp av lind där smitta kan förekomma.
Beträffande rhododendron var det av vikt att beskära busken snarast efter blomningen. Den trädgårdsägare som gärna ser en grön gräsmatta bör låta den naturliga mossan vara kvar som ger grönska långt mer än gräset gör. För att gräset skall få den rätta näringen skall den inte klippas kortare än fem centimeter, poängterade Edlund. Den för några år sedan förödande boxbomsjukan tycka nu vara mer eller mindre utrotad men Edlund varnade för importerade växter.
Med Kerstin Thånell som ciceron började rundvandringen där växter och blommor knappast gav utrymme för gräsmatta. Trädgården påminner mer om en Japansk trädgård än en Svensk sådan med yviga gräsmattor. I oasens utkant fanns ett stenblock utformat som en stensoffa med tämligen hårt underlag.


Den naturliga stensoffan inbjöd inte direkt till någon vilsam vilopaus.
Bambubusken trivdes bra på underlaget fast Edlund rekommenderade plantering till vattendrag. Fördelen med denna buske var att den vid svag vind gav ifrån sig lite musikaliskt ljud! En del av växterna i den pampiga omgivningen hade Kerstin planterat, någon växt hade kommit från Holländsk trädgård. Ett område i trädgården var inte intressant, detta som Leif Thånell kallade för ”rosenhiet”!
Vandringen blev inte så lång då det fanns intressanta objekt tätt inpå varandra. Slutligen blev det genomgång i Margaretelust som delvis används som vinterförvaring av köldkänsliga växter. Träffen var även träff med social inlevelse.

Slutliga målet för träffen var smörgåsbordet med förädlat sovel samt naturens egna produkter.

Efter idogt arbete blir även redskap och prydnader utslitna.

Top