RÖTMÅNADEN ÄR INNE
Rötmånaden har sina anor långt tillbaka. Bondepraktikan från 1600-talet beskriver denna månad under tiden 23 juli- 23 augusti. Stjärntecknet Lejonet samt andra himlakroppar hade stor betydelse hur denna tid skulle utformas. Rötmånaden var ett stort problem innan kylskåpen tog plats i hemmen.
Denna getabock äter mest naturprodukter och klarar rötmånaden.
Även om kylskåpen utnyttjas finns det risk för skämd mat då högsommarvärme med fuktighet ofta är gällande. Under denna sena tid har det talats om gurkor som självdör och filmjölken ”skär” sig även i kylskåp. För några år sen lanserades slogan: Servering av leverpastej är lika med resande av livsfarligt vapen!
Även om nu kylskåpen har tagit över förvaringen av mat finns det ofta större risk under rötmånaden. Viss högsommarvärme med hög luftfuktighet bidrar till förstörd mat. Rekommendationen finns att käka rena naturprodukter och undvika förädlad mat!
Ordet rötägg kommer från rötmånad som finns på land och vatten, i torp och villa under hela året. En del rötägg är samlade i maktens boningar där leverpastej, halvdöd gurka och klumpig filmjölk knappast inmundigas. Om så sker kan migrän uppstå vilket kan medför oplanerade och ogenomtänkta beslut.