Höstdagjämning- men hösten får vänta
VITTSJÖ, BJÄRNUM. Trots att den så kallade ”höstdagjämningen” inföll under gårdagen är det fortfarande sommar i stora delar av vårt avlånga land. Meteorologiskt infaller ju hösten då dygnstemperaturen är under 10 grader fem dygn i följd. Hittills har detta bar skett i övre Norrland.
– ”Hösten kom till Norrlands inland för ett par veckor sedan men det var varmt i augusti så den blev lite försenad. Och det är fortfarande sommar längs Norrlandskusten. I Luleåtrakten får man normalt annars höst den 7 september, så där är hösten också försenad, säger meteorolog Marcus Sjöstedt vid SMHI.”
Sommar är det naturligtvis också i Götaland och större delen av Svealand, men det är faktiskt som det brukar vara. Stockholm får normalt höst den 29 september, Göteborg den 10 oktober och Malmö den 15 oktober.
Höstdagjämning är den tidpunkt då solen under sin årliga rörelse längs himlen passerar ”himmelsekvatorn” från norr mot söder. Den inträffar den 22 eller den 23 september. I år inträffade detta under onsdagen den 23 september, för att vara riktigt petig faktiskt klockan 10.22 svensk tid.
Det brukar sägas att natt och dag är lika långa vid höst- och vårdagjämningar men det stämmer inte riktigt. Jordens atmosfär böjer ljuset, vilket gör att dagens längd blir lite längre än nattens. Dag och natt blir exakt lika långa först något dygn senare.
Visst, dagarna mörknar minut för minut och från idag är faktiskt natten längre än dagen. Termometern visar dock att sommaren håller sig fortfarande kvar. Hösten får helt enkelt vänta och det har nog inte de flesta något emot.