Vårkrönika den 13 april 2008

Förutom potatisen frodas nu också kulturen här. Invigningen av Nordöstra Skånes Moderna Konstmuseum på Hågnarpsvägen skedde i mars. Öppet var det under påsken och nu varje fredag till söndag. Muséet har det fina namnet ARS DIVINA som betyder gudomlig konst och ett besök här kan verkligen stämma till andakt. Gunnel Götesdotter här lyfter fram både egen och andras konst.

Samtidigt ökar nu aktiviteterna och besöken på Bjärnums Hembygdsmuseum. Söndagen 6 april bjöds på föreläsning av studierektor Jan Ole Engkvist  om första världskriget. Det var en engagerande föreläsare som presenterade  bilden av detta ohyggliga krig som 20 år senare kom att följas av nästa, vilket många av oss äldre har påtagliga minnen av.
Söndag 20 april bjuds på ett musikprogram. Då presenterar den sjungande sjuksköterskan Ingela Wahlgren och Rune Lindqvist ett program med titeln Ulla Billqvist i våra hjärtan. Om någon nu inte minns Ulla Billqvist beror det säkert på att ni är födda efter andra världskriget då hennes stora hit var "Min soldat", en visa som uttryckte vad alla de kvinnor kände som hade sin gosse ute på beredskapstjänst "någonstans i Sverige".

Framöver väntar nya program. Den 18 maj blir det barnaktiviteter med Trollmors sagor och den 1 juni sjunger Vittsjö Hembygdskör här. Det ser vi fram mot. Vid det laget är säkert bokarna utslagna och vi har den allra finaste tiden då besökarna strömmar till Hembygdsparken och kommer i bussar från när och fjärran.

En liten skolhistoria får avsluta denna vårkrönika.

Det var läslektion i första klass och man höll på med bokstaven Z. Fröken hade presenterat ord som zigenare, zeppelinare och zoolog.
-Vet ni något mer ord på denna bokstav, frågade hon de små barnen.
-Jag kan ett, hojtade storbondens August glatt, ett jättebra, fröken.
-Få vi höra, August?
-Zätta päror, fröken

B I O.

Top