Kommunen satsar på fibernät
VITTSJÖ. Kommunens IT- strateg Ann Andersson fanns på tisdagskvällen i Medborgarhuset för att informera om den tänka utbyggnaden av fibernät inom Hässleholms kommun. Hon berättade att målet är att 2020 skall 95 % av alla hushåll beredas möjlighet att ansluta sig till nätet och då kunna få en datahastighet på minst 100mb/sek. På lite längre sikt är målet att samtliga inom kommunen skall kunna få möjlighet att vara anslutna till fibernätet.
Ann berättade att kommunfullmäktige i maj i år antog en så kallad fiberetableringsplan. Planen innebär att kommunen kommer att bygga ett öppet nät där anslutningsavgiften är 19 000 per hushåll. Vad gäller företag samt hyresfastigheter är priset ännu ej klart.
Som start har man valt utbyggnad i Röinge/ Östervärn och kallar detta för ”pilotområde”. Här har arbetet kommit en bit på väg redan. Erfarenheter från detta område skall ligga som grund för den fortsatta utbyggnaden i övriga delar av kommunen. Under tiden har man även byggt upp en så kallad fiberorganisation för projektet. Nu är tanken att den intresserade skall kunna gå in på www.fiber.hassleholm.se både för att anmäla sitt intresse och för att få mer information samt följa utbyggnaden.
Dagens datatrafik begränsas av de kopparledningar som används. Fibernätet däremot bygger på ljus i ett fiberrör som är nergrävt i marken. Man räknar med att detta nät blir säkrare men att det även kommer att ge möjlighet till betydligt större datatrafik. Ann nämnde att hastigheter på 1000mb/sek skulle kunna vara möjligt, en hastighet som knappast är möjlig via dagens kopparledningar. På samma sätt som idag väljer den enskilde sedan sin leverantör, kan vara samma som idag samt den service som är aktuell.
Efter hand som intresseanmälningar kommer in skall det gå att utläsa var intresset är som störst. Detta på en karta som finns på hemsidan. Denna, som Ann kallade den anslutningsvilja kommer att utgöra grund för var arbetena under våren 2016 kommer att starta. Tanken och förhoppningen är att under våren starta arbete på flera områden.
Ann berättade även att kommunen kommer att stödja lokala ”fiberföreningar” på landsbygden. Kanske kan det i vissa fall just för landsbygden vara mer fördelaktigt, inte minst ekonomiskt, att själv etablera en fiberutbyggnad. Exempel på detta är ”Västersocken” väster om Bjärnum som redan har ett befintlig fibernät.
Vi samarbetar redan med en rad andra aktörer för att försöka samordna bland annat nerläggningen av rör för fiberkabeln, berättade Ann vidare.
Frågorna från de cirka 30 som fanns vid informationen var många och intresset för en kommande anslutning verkade också stort.