Semledagen en mycket gammal tradition
Fettisdagen, även kallad Semmeldagen, semlans dag och fastlagstisdagen är en av våra mest firade temadagar. Denna dag firas idag den 9:e februari! Missa inte att ha med dig Semlor hem ikväll.
Idag firas dagen i nästan varje svenskt hem och i de flesta länderna i världen. Dagen har olika namn som Mardi Gras, Shrove Tuesday, Faschingsdienstag och Fastlagstisdag.
Semlan har sedan sitt intåg i de svenska hemmen på 1200-talet haft många namn. Två av dessa är fettisdagsbulle eller fastlagsbulle men ett av de första namnen på en semla noterades i Sverige faktiskt redan 1689, nämligen "Hetvägg", ett namn som än idag är vanligt när semlan äts tillsammans med varm mjölk, vilket man fortfarande gör uppe i Norrbotten.
Under min tid som officer i armen tjänstgjorde jag bland annat under fem år i Boden uppe i Norrbotten, en bit norr om Luleå. Då serverades på Regementet I19 (samlokaliserat med P5, Norrbottens Pansarbataljon -min tjänstgöringsplats) alltid semlor i djup tallrik med just varm mjölk. Varm mjölk, kändes verkligen som balsam för själen. Kanske berodde detta på att förutsättningarna där i norr är annorlunda de vi är vana vid här i söder, kvicksilvret var under februari ofta en bra bit under nollan, eller om jag skall vara ärlig ofta en bra bit under -20 grader även dagtid.
Det ursprungliga sättet att servera semlor var just med mjölk, detta skedde innan grädden blev en del av semlan under modern tid, inte heller mandelmassan var en del av den ursprungliga semlan utan tillkom under 1800-talets mitt för att förenkla tillverkningen. Ursprungssemlan var en slät bulle som delades på mitten och gröptes ur, det urgröpta innehållet blandades med mandel, grädde och smör och petades sedan tillbaka i bullen.
Semlor äts inte längre bara på fettisdagen utan börjar säljas redan vid trettondagen, på senare tid har många nya varianter av semlor dykt upp på marknaden, bland annat korvsemlan och semmelwrapen!