Torvminnesmärke invigt i Emmaljunga

eskil-persson.jpgDär berättade Eskil Persson bakgrunden. Allt finns väl dokumenterat på de skyltar som står intill Anrep 2. Det är torvens betydelse för orten man redovisar och vill befästa med minnesmärket. Klockan femton var det sedan ett seminarium på Emmaljunga Folket Hus. Där utlovades också svar på eventuella frågor. Det avslutas med gemensam förtäring.

I början av förra seklet kom Emmaljunga torvskola att bli den första av sitt slag i Skandinavien. Troligen i hela världen. Det var omkring 1903 som en säregen man vid namn Aleph Anrep kom till Emmaljunga och grundade skolan. Då var byn som de flesta i vårt land. Man levde med årstiderna och solen. Var och en var sin egen lyckas smed. Man odlade jorden och skogade. Det blev en snabb och total förändring som, om man förstår Eskil Persson rätt, mycket fort vände upp och ned på tillvaron för emmaljungaborna. Tyvärr tog det ganska snart slut. Lönsamheten var inte vad den borde vara. Några år efter första världskriget så blev det, trots många resor av förhandlande lokala deputerade, så att statsmakten beslutade att torvhanteringen i hela landet skulle upphöra. Man ville inte bidra ekonomiskt.
torvmaskin.jpg


Vi stod vid Anrep 2 en gammal torvupptagningsmaskin.
Men idag, trots det beslutet, så "översvämmas" Sverige av säckar från Emmaljunga Torvmull AB. Det förhållandet kan inte ha undgått en enda svensk, som regelbundet besöker ett shoppingcentrum eller en ICA-anläggning. Fast de innehåller, kan man anta, en  modernare variant av torven.

Slår man upp orden torv och mull så är de definierade lite olika. För mig som oinvigd verkar det ändå vara nästan samma sak - torvmull. Det må vara hur det vill med det. Kombinationen är oslagbar. Det visar resultatet i rabatter och grönsaksland runtom i Sverige, Danmark och Norge. Det växer så det knakar. Utan naturgödsel.

initiativtagare.jpg
Initiativtagare till projektet Fr. v. Eskil Persson, Anders Larsson, Sven-Otto Lund, Thord Johansson.
Intresset var stort. Press och TV hade kommit för att förmedla händelsen. Även mer lokala representanter hade hörsammat och var intresserade åhörare. Bland andra såg jag Ewa Wendt-Nevhage från kommunen. Vittsjö Hembygdsförenings ordförande Ebbe Persson var också tillstädes.

Top