Biblioteksbesök i Bjärnum

BJÄRNUM. I Bjärnum finns ett av kommunens bibliotek o där finns bibliotekarie Gunilla Karlsson som jag skall träffa. 

Hon berättar att hon började arbeta -89 vid Hässleholms bibliotek men har varit runt i de närliggande byarna också. Började sin bana i Borås där fanns då just den linjen som passade Gunillas intresse bäst, nämligen böcker. Tjänsten i Bjärnum är som bibliotekarie på 100%.

Jag frågar henne om: förväntan, arbetskamrater, miljö och ansvar, listan blir lång. Gunilla tycker att de är lika roligt nu efter alla dessa år och hon vet att hon valde rätt yrke, fast yrkesvägen gick via vården.

Berättar för mig att hon alltid visst att de var i böckernas värld hon ville arbeta och att hon trivs jättebra med detta. Så förväntan blev infriad till max.
På frågan om: ensam i arbetet, så tycker hon att hon har en nära o bra kontakt med besökarna som kommer in på hennes arbetsplats men tillägger, förresten så är hon inne vissa timmar i Hässleholm.
Gunilla berättar vidare att hon känner de positiva vindarna som låntagarna skapar o de ger mycket tillbaka.

Hon har precis färdigställt en läshörna för besökare men även möblerat/färdigställt ett rum för de små låntagarna, nya möbler med plats för flera. Gunillas dröm är att flera barnfamiljer hittar till Bjärnums bibliotek.

Det finns ju inte bara böcker att låna i ett bibliotek de finns mycket att välja mellan. Tex tidskrifter att läsa dagstidningar läses på plats eller låna andra tidskrifter att ta hem.

Även ett utbud av CD skivor att lyssna på, ljudböcker för de som har svårt att se o läsa det är ett bra komplement. Böcker med lite större text finns också. Sist i skaran att låna är DVD filmer. Allt detta finns tillgängligt på biblioteket då detta tillhör sedan en tid tillbaka och ingår i ett samarbete som heter SNOKA-bibliotek, Skåne Nord Ost. Ett samarbete som kommer varje låntagare till hjälp att kunna söka o få ett större lånutbud på böcker o dylikt. Infoblad olika broschyr från kommun o andra verksamheter som händer runt i samhället.
Gunilla talar också om att i lokalen finns det olika utställningar hela året om, just nu finns de tavlor att titta på men också att de förekommer berättaraftnar, SPF har läsecirklar och ett språkcafé, återkommer längre fram där frivilliga krafter hjälper till tillsammans med Gunilla.

Gunilla välkomnar även privata utställare som själv tar kontakt med henne, så hjälper hon till o ordna detta. Finns alltid något som kan vara intressant för andra att titta på. De är ju det som kultur handlar om tillgängligt för många.

Avslutningsvis säger Gunilla att i böckernas värld där trivs hon och hälsar oss alla hjärtligen välkomna in.

Top