Pubkväll med lokala artister

 

VITTSJÖ. På lördagskvällen ordnades ett annorlunda program på Stickspåret. Vi är vana vid att det är kända artister som står på scenen. Denna kväll var helt vikt för lokala artister och amatörer.

Programmet inleddes med att Lars ”Linkan” Lindkvist framförde ett antal gamla skånska visor. Flera av dessa var för publiken säkert helt okända. Under ett antal år har Lars Lindkvist och visexperten Bo-Anders ”Ankan” Dahlskog bland annat inventerat arkiv och andra källor för att dokumentera Malmövisor från perioden 1870-1930. Projektet har drivits via kulturföreningen Gyssla. Projektet som presenterades 2008 var unikt och liknande dokumentation har tidigare inte gjorts i Sverige.

Nästa artist som gick upp scenen var Marlene Langborg. Att hon hade vana vid att stå på scen märktes ganska snart.

Marlene berättade att hon gör ett antal framträdande i olika sammanhang varje år. Hon berättade också att hon framfört några av sina låtar i Danmarks Radio. Marlene startade programmet med låten ”If you kiss me”, en mycket stämningsfull visa som skapade fin stämning i mysiga Godsmagasinet. Marlene fortsatte under en halvtimme med att bland annat framföra ”Jag vill fire”, en låt på danska. Därefter följde låten ”Visa mej”, Marlene berättade att hennes låt även finns på Spotify. Marlene avslutade sitt framträdande med en nyskriven låt som hon döpt till ”Våren är på väg”.

Därefter var det Bygdespelarnas tur att ta över scenen. Gänget behöver säkert ingen närmare presentation eftersom de framträder ofta med sin fina musik i bygden. Malin berättade att gruppens medlemmar kommer från Skåne, Småland och Halland. Gruppen startade med att framföra Jan Balaia, en underbar melodi som direkt fick spontandansen att komma igång. Därefter följde ”Sommarnatten” med Malin på Saxofon, så bra. sedan fortsatte man med ”Jag vill dansa med dej”. Avslutningsmelodin blev en Hasse Anderssonlåt, ”Nicolina”. Så duktiga de är på att spela.

Nästa person som gick upp på scenen var Berne Svensson. Eller som stod i programmet ”Berne från Brunnhult”. Berne är inte novis att stå på scen, även om det kanske är några år sedan sist. På 70-talet var han med i en Gospelgrupp som framträdde i Stockholm och på Gotland men också i Norge. Berne var även i mitten på 70-talet med i gruppen ”Hebba”.

Berne framförde en Cat Stevens-låt, ”Father and son”. Det märktes snabbt att han hade vana vid både sin gitarr och att sjunga. Berne fick välförtjänta applåder efter sitt framförande.

Kvällen fortsatte efter pausen med att fler lokala artister tog plats på scenen.

Absolut yngst i publiken, endast tre månader gammal, var lille Iggy från Kalmar, här i mamma Isabelles famn.

Top