Engagerade elever i skolorna

- Först hade vi samarbetsövningar. Fyra ungdomar höll i en presenning. På den låg en boll. Sedan skulle vi med gemensamma tankar och krafter dra i presenningen så att bollen for iväg till fyra andra ungdomar. De höll i sin presenning. Det är inte så lätt som det låter, säger Sara Simonsson. Det krävs mycket samarbete.
-Vid ett annat tillfälle satte oss först i en ring för att lära känna varandra. Det var alldeles tyst när vi lyssnade till kamraterna, som pratade en och en, minns Linnéa Björk.

- Någon berättade om hur både mamma och pappa rökte. Allt i lägenheten luktade rök. En av föräldrarna fick också cancer. Jag blev så berörd, säger Fredrika Steen.

De hade också övningar med Post-it-lappar där de fick kasta fram idéer om hur man når fram med information, bygga plattform och som avkoppling discodans, också ett bra sätt att lära känna varandra. Efter en stunds samtal kom också Tobias Flyckt in och berättar om hur de skall kunna informera andra elever på skolan, de som inte var med på resan till Norrköping.

- Vi borde kunna skriva i skoltidningen, få en stund vid skolavslutningen och kanske få hit föreläsare, menar Tobias.

Jag känner en stor entusiasm bland eleverna och får lära mig mycket av dem:
* "Flickor över 17 år börjar inte röka. "
* För killar är gränsen 23-25 år.
* Genom att sänka priset på cigarretter skulle det inte löna sig att odla tobak. Men då krävs en rejäl sänkning.
* Ungdomar söker trygghet. Finns kompisarna i rökrutan hamnar du också där med en cigarrett i handen.
* Ungdomar söker förebilder. Har man Carolina Klüft som förebild så blir man ingen rökare.

Vad SMART är kan du själv läsa på www.smart.org.se
Där finns också massor av bilder från konferensen i Norrköping.

Efter en halvtimme träffar jag också 9-klassarna, Maria Arcini och Rebecca Frankel. Rebecca är vald som ordinarie ledamot i regionala ungdomsrådet. Jag ber att få ta en gruppbild av dem som deltog i Norrköping. De hälsar mig välkommen den 11 juni då det är skolavslutning och LIONS kommer att ge bidrag till Anti-rök-projektet "Rökfri Duo" om cirka 9000 kronor. Summan beror på hur många som håller sig rökfria tills dess.
Top