Dags plocka fram svampkorgarna!

 

VITTSJÖ. Säga vad man vill om sommarvädret, nytta i svampskogen har det i alla fall gjort. Nu är det inte så svårt att få ihop tillräckligt med kantareller för en kvällsmåltid. 

Och inte nog med det, i lördags fanns ett flertal exemplar av den vackert rödfärgade blodsoppen - en bra matsvamp - på en skogsbilväg i Hårsjötrakten. I den tyska svampboken som översatt till svenska heter Neuner, A. 1977 Svampar heter det till och med om blodsopp "... är på sina håll i Mellaneuropa mera eftertraktad än stensoppen [= Karljohan]."

Men det gäller att se upp! På samma skogsbilväg som blodsopp hittades bittersopp, som, även om den inte är särskilt giftig, förstör varje svampanrättning med sin bittra smak.

Dessutom finns i Skåne eldsopp som kan påminna om blodsopp och den anses vara svagt giftig. En tredje möjlig förväxlingsart är den giftiga djävulssoppen, som hittills i Sverige bara är funnen på Öland och Gotland.

Blodsopp har mörkbrun hattovansida, och saknar ådernät på foten. Samtliga förväxlingsarter bittersopp, eldsopp och djävulssopp har ljusare hattovansida och ett brunt (eldsopp) eller vitaktigt (bittersopp och djävulssopp) ådernät på foten, som alltså den goda blodsoppen saknar. Se foton!

Top