UNDERHÅLLNING FRÅN UKRAINA I RÖKE KYRKA

 

RÖKE. De kom från Tjernobyl, mellanlandade i Broby för att ge konsert i Röke kyrka. Tjernobyllägret ordnades för 22:året för att drabbade ungdomar ska få vistas i Sverige under annorlunda förhållande. De nära 30 deltagarna kommer från miserabla förhållande i sitt hemland i Ukraina där sprit ofta ställer till problem för familjen. Det är en helt annan miljö då ungdomarna kommer till Sverige.

Den välsjungande kören från Ukraina framträdde i Röke. 

Under tiden i Sverige, från den 4 juli till den 4 augusti ger dessa ungdomar konserter på ett tiotal platser. De musikaliska och sångkunniga deltagarna framträder med strålande glädje. Hela landet i Ukraina präglas av sång- och musikkunnig befolkning. Dagsprogrammet i Sverige omfattar undervisning i kristen tro, bad eller utflykter. Flera kvällar ägnas åt konserter.En sådan konsert var det i Röke kyrka där lägerchefer Rolf Tillman informerade om verksamheten. Professionell sång- och musikledare sedan flera år tillbaka är Alona Astashevas som även ledde den musikaliska resan i Röke kyrka. Programmet inleddes med den traditionella lägervisan där orkestern i orkesterdiket svarade för musiken. Från registolen hade Alona överblick över artisterna och levde med i rytmen med hela kroppen.

Tre glada sångare från Ukraina.

Vid ett av sånginslagen visade kördeltagarna upp var sitt rött hjärta för att uttrycka sin glädje. Vidare blev ”Svensk polka” med Ukrainsk musik innan två yngre lägerdeltagare sjöng sin visa. Orkesterns medlemmar presenterades samt framträdde med sång och musik. En av de allra yngsta lägerdeltagarna, en flicka sjöng med inlevelse samtidigt som hon nära nog dirigerades sin egen sång.

En ung sångare men stor talang.

Samtidigt som psalmen O store Gud sjöngs på båda språken men med samma melodi gjordes insamling till lägerorganisationen. Kvällens tjänstgörande präst Sara Eriksson höll andakt där hon betonade att världen hade blivit allt mindre denna kväll.

Denna fiolspelande flicka framträdde med mästarstil.

Flera av artisterna framträdde som solister med sång eller musik. På nära nog oklanderlig Svenska sjöng artisterna Jesus älskar alla barn. Sen blev det Natti Natti innan alla artisterna rusade ner till publiken för att dela ut så många nattikramar som möjligt.

Nästa närliggande konsert blir i Farstorp kyrka torsdag den 21 juli klockan 19 följd av konsert i Verum kyrka fredag den 29 juli klockan 19. Det stora avslutningen blir i Broby den 2 augusti med soaré innan lägerdeltagarna återvänder till Ukraina den 4 augusti.

Top