Semesterminne från Ydre Veteranmuseum i Östergötland

 

Hur hamnade vi här? undrade vi båda, -efter 2 timmars guidning av två äkta entusiaster, som ägnade sin mesta tid till att renovera gamla traktorer från när och fjärran och visa upp dom för folk, som vi, som bara slank in!

Ja, bara traktorer var inte riktigt sant, för här fanns mopeder, skomakeri, radioapparater, autentiskt gammalt kök, syrum med vävstol, diverse verktyg för ull-och linberedning, manglar, tvättkar, symaskiner, snickarverkstad med handdrivan såg och svarv, skomakeri mm.

Ove Sundebom visar och berättar för Johnny Karlsson om samlingarna.

Ett "höloft" var fullt med motorsågar, båtmotorer och alla tänkbara lantbruksmaskiner från förr.

Utanför en järnvägsvänthall, tillika postkontor med biljettlucka och inredning, stod en Amerika-koffert. Under båtresan till Sverige hade ägaren troligen bragts om livet, eftersom Amerika-kofferten var uppbruten och ägaren spårlöst försvunnen när båten anlöpte hamnen.

Håkan Lindgren, kassör, pratar sig varm om de olika traktorerna.

I ett annat magasin fanns ca 60 av 160 st gamla traktorer, alla renoverade av Ydrefors Veteranmotormuseums medlemmar.

För att få det hela att gå runt anordnade föreningen ett lotteri, som jag naturligtvis stödde! Har jag tur kan jag bli ägare till en Fergusson traktor från 1952. Hur i allasinadar kunde jag köpa en lott på en traktor i Östergötland när jag bor i Skåne??

På semestern kan allt hända, men besöket här var minnesvärt och kan rekommenderas.

Top