”Den härliga Vittsjöluften”

 

VITTSJÖ. Mitt i semestertiden har Vittsjö och parkeringsplatsen vid sjön försetts med en ny informations- och välkomstavla. 

Den nya välkomsttavlan vid Bäckabro.

Det är Vittsjö Försköningsfond som låtit sätta upp tavlan med rubriken ”Rastplats Bäckabro, Vittsjö” och fyra häftiga bilder ur Anders Stens klassiska reklamkortserie ”Vittsjöluft”.

Välkomsttavlans text med fyra klassiska motiv ur serien ”Vittsjöluft”.

Tavlan har placerats strax intill den stora informationstavlan, som funnits här sen 1993.

Försköningsfonden har funnits sen 1970-talet och är en fristående stiftelse med kopplingar till Vittsjö Turistförening. Försköningsfonden har till exempel tidigare satt upp de fyra välkomstskyltarna vid Vittsjös tillfartsvägar samt den stora informationstavlan vid Bäckabro. Fonden har också varit högst involverad i byns olika utsmyckningar och nu senast i Margit Kristianssons ”Hoppet” på en sten ute i sjön.Från Marknadsplatsen till Skansen har landsvägen genom Vittsjö haft i stort sett samma sträckning åtminstone sen 1600-talet och namnet Bäckabro är lika gammalt. Här strax intill korsade den gamla landsvägen Prästabäcken genom en vacker liten stenvalvsbro med ett enda brospann. Sjön gick tidigare ända fram till landsvägen och platsen har varit en populär rastplats i hundratals år, där vägfarande bland annat passade på att vattna sina hästar.

Bäckabro för drygt hundra år sen, när landsvägen gick alldeles intill sjön.

I samband med järnvägen på tidigt 1890-tal ändrades bäckfåran något, en ny järnvägsbro anlades och landsvägsbron byggdes om. Därefter har stora utfyllningar gjorts ut i sjön och området har kraftigt förändrats vid flera olika tillfällen. Rastplatsen och parkeringsplatsen är idag populärare än någonsin, men sedan länge har hästskjutsarna ersatts av diverse moderna fordon med mycket hästkrafter.

Genom tavlan vill Försköningsfonden dels bevara namnet Bäckabro och dessutom påminna Vittsjöbor och turister om byns historia som kurort, där Vittsjöluften var lite av vårt adelsmärke. Vittsjös av tradition positiva attityd till gäster och besökande understryks också av tavlans sluthälsning: ”Välkommen att koppla av en stund i den härliga Vittsjöluften”.

Top