TOMAS ÅTERKOM TILL VITTSJÖ EFTER 25 ÅR

 

VITTSJÖ. Som barn åkte han med moder Berit från Umeå till Vittsjö för att hälsa på sina morföräldrar. Här om dagen kom han tillbaka till Vittsjö tillsammans med sin hustru och en kamrat. Han, det är Tomas Bodén som gjorde ”husesyn” i sina morföräldrars villa vid Ramnsjövägen. Nuvarande ägarna Anne och Christer Nyström blev nog något förvånade när en för dem okänd person ville göra ”husesyn”.

Återbesök efter 25 år. F v Birgitta Kristiansson, Henrik Hamilton, fru Wendylloyd, Tomas Bodén samt Margit Persson vid Birgittas fruktträd.

Efter presentation öppnades både dörr och villan för särskådande. På den tiden bodde Arnold och Gulli Olsson i villan. Det var därför som Tomas och hans moder åkte till Vittsjö för att hälsa på mormor och morfar. Tomas var på platsen flera gånger och nu passade han på att hälsa på sina ”gamla” bekanta. Det blev besök hos Birgitta Kristiansson där Tomas hade Ingrid Kristiansson som lekkamrat. Det blev även återseende hos Margit och Ebbe Persson. Tomas hade många minnen från dessa familjer. Hur det var då och hur det hade förändrats på 50 år. Tomas föddes i Köpenhamn i dagarna för 58 år sen.Tomas hade klart för sig hur han fiskade vid Gustav Adolfsbron. Han mindes klart att han fick en hal och äcklig ål på kroken. Den hala fisken släpade han efter sig för att undgå att ta i den äckliga fisken. Troligen blev det en festmåltid med ål som huvudingrediens. Naturligtvis blev det även kräftfiske med efterföljande måltid på skaldjuren. På den tiden fanns det simskola vid Pickelsjön och där lärde sig den återvändande mannen att klara sig i det våta elementet.

Tomas Brodén har vistats i Amerika i 25 år och den första färden till sitt barndoms land var för fem år sedan. Denna vistelsen gav tydligen mersmak. Nu återkom han med hustru Wendylloyd som har behållit sitt flicknamn. Med på turnén till barndomstrakten fanns även vännen och skolkamraten Henrik Hamilton från Vinnö. De båda blev bekanta vid högre skolgång i Kristianstad. Tomas började sitt yrkesverksamma leverne som entreprenör med lastbil i Amerika. Ett av de många uppdragen var att flytta oljeborrtorn, ett ansvarsfullt men givande uppdrag. Efter hand tog musiken allt större tid i anspråk. Nu är Tomas musiker på heltid. Under tiden i Sverige kommer Tomas bland annat att spela i Kristianstad och Köpenhamn samt några andra platser.

Tomas Bodéns morföräldrar är begravda på kyrkogården i Vittsjö. De var bosatta vid Bosjökloster och Gulli Olsson blev nära 104 år gammal.

Top