GLÄDJE FRÅN TJERNOBYL TILL FARSTORP

 

FARSTORP. Den lilla landsortskyrkan i Farstorp tog emot drygt 150 besökare som kom för att delta i konsert med deltagare från Tjernobyllägret i Broby. Under den månad som 30 ungdomar från Ukraina vistas i Sverige har de gett och kommer att ge konserter i drygt tio kyrkor. På samtliga platser ges det kollekt för att bestrida kostnaderna för lägret. I Farstorp uppgick kollekten till 6 300 kronor. Rotary jämte andra organisationer sponsrade med ytterligare 19 310 kronor.

Den stora kören från Tjernobyl gav konsert i Farstorp.

I Farstorp kyrka var utrymmet för musikerna så snålt att ett par musiker fick äntra predikstolen. Den stora ungdomskören inledde konserten med att på Svenska sjunga: På läger i Broby. Lägerchefen och konferencier Rolf Tillman inflikade med kommentarer samt poängterade hur viktigt det var för ungdomarna att höra applåder efter framträdandet. Rolf Tillman redogjorde för sina känslor åldersmässigt: -Under lägertiden känner jag mig som en 50 åring men när lägret är slut känner jag mig som en 80 åring!

En av de mer agerande bakom pianot var denna jänta, Illna Iorynoycyk som höll igång hela konserten. T h en av solisterna.

Vidare blev det ”Afrikanskt gospel” med djungelliknande trumvirvlar. Ett musiknummer var Trio med Tumba samt på svenska: Man ska leva. Liksom vid tidigare konserter var det en ung jänta som sjöng med inlevelse och ivrigt gestikulerande. Hennes mormor var för övrigt lägerdeltagare vid ett av de allra första lägren i Broby!

Denna unga körsångare sjöng solo med hela kroppen!

Församlingsprästen Staffan Örneskans höll kvällsandakten med utgång från sången: Vi ska leva för varandra. Kyrkan har en stor uppgift att delta i detta med glädje.

Under insamlingen av bidrag sjöngs Tryggare... Tillman informerade vidare att kostnaderna för lägervistelsen uppgår till 450 000 kronor där transporterna är mest kostsamma. Alla deltagarna i konserten framträdde med glädje och några var verkligen avancerade i sina framträdande. Körledaren Alona Astashevas var helt engagerad även när hon som solist sjöng O store Gud, på svenska.

En av solisterna från Tjernobyl fanns i Farstorp.

”Nu blir det fart” presenterade Rolf Tillman. Det var en jänta och en grabb som hanterade sina fioler lika snabbt som en skicklig tangenttryckare på ett tangentbord! Lika snabb var pianisten. Med ett rött hjärta tackade kören genom att på svenska sjunga Jesus älskar alla barn. Slutsången blev Natti Natti innan alla medlemmarna rusade ner bland publiken för att dela ut Natti Natti kram.

Den 27:e juli klockan 19 blir det stor samling med Öppet hus i Broby, tidigare pappersbruket. Där blir det sång och musik samt korv- och fikabord. Fredag den 29:e kommer ensemblen till kyrkan i Verum med början klockan 19.

Top