En fundering rörande tomater

 

VITTTSJÖ/BJÄRNUM. Jag hörde i radion att svenskarna – mitt i skördesäsongen – föredrar att köpa importerade grödor. Nyhetskänslan och behaget har tydligen gått förlorad och man måste kanske därför lägga mycket av skörden bland avskrädet – det är illa.

Jag minns då premiärinköpet av årets första tomater var en höjdpunkt i sommartillvaron. Det kunde ske i juli månad. Den dagen bytte jag gärna eventuellt godis mot tomater. Förvärvet skedde vid något grönskaksstånd på Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm. Där var tomaterna till salu tidigt efter att de skördats på någon av Mälaröarna.


Det var nämligen så konstigt att på den tiden kunde man inte köpa eller äta färska tomater året runt. Då följde nämligen tillgången och förtäringen de olika säsongerna eftersom frukt och grönt fick mogna naturligt. Allt odlades på fälten eller i trädgårdarna helt följande naturens egna lagar. Det är många säsongsbundna högtidsstunder dagens växtmetoder förvägrar oss moderna människor på grund av växthus, långtradare och flygfrakter.


Sic transit gloria mundi! (så förgår världens härlighet!)

Top