BJÄRTON FIRAS I BJÄRNUM
BJÄRNUM. Få saker genom tiderna har gjort ortsnamnet Bjärnum lika välkänt över världen som Bjärtongitarren. Totalt tillverkades bortåt 125 000 instrument innan fabriken vid Norra Vägen i Bjärnum slog igen 1990.
Lars-Erik Josefsson försöker få fram en melodi på en gitarr från Bjärton.
Lördagen den 6 augusti arrangerar Bjärnums Fornminnesförening ”Bjärtondagen” - i både samhällets hembygdspark och i närliggande Folkparken. Klockan 14-18 blir det samling i hembygdsparken och museet. Firandet fortsätter i Folkparken fram till klockan 23.
• Vi vill uppmärksamma, att det nu är 70 år sedan Bjärnums musikinstrumentfabrik startades i en liten lokal nära Verumsvägen, säger Arne Wighagen, ordförande i Bjärnums fornminnesförening.
• Nu hoppas vi på mycket folk, många gitarrister och massor av gitarrer. Vi har ordnat ett brett program med både soloartister, grupper och band. Det blir även tal, utställningar och annat.
Visor, irländskt material, swing, rock, country, rockabilly, blues, sång och musik från kulturskoleelever med mera. Detta finns på schemat under eftermiddagen i hembygdsparken och under kvällen i ”Parken” intill. Servering med allt möjligt finns. Det blir Bjärtonbakelser, korv, burgare, öl med mera.
Bland de medverkande finns Karl och klara, Onsdagsgruppen, Stenbents, Jour, Bengaloss, Bandet Dönaberga, Anna Stadling, The Rhytmeers samt Sjöberg och Lindell.
-Dessutom tror vi på spontana grupper i så kallat buskspel, förklarar Arne Wighagen. Vi vill se gitarrer överallt.
Bonaren Sigvard Nilsson och snickaren Göte Carlström var arbetskamrater på en fabrik. De gick ihop och började bygga kontrabasar. År 1952 kom de klassiska gitarrerna. Det skulle bli mer än 100 000 sådana innan verksamheten försvann 1990.
Levins i Göteborg var störst på gitarrer. Hagströms i Älvdalen kom tvåa och Bjärton i Bjärnum var trea. I dag finns inte längre någon gitarrtillverkning i Sverige.
Olle Tornerefeldt är i dagen en bit över 80 år. Han tillhör pionjärerna på Bjärton. -Vi satte verkligen Bjärnum på kartan. Något år producerade vi runt 10 000 gitarrer. Det var mycket för att vara i en liten by som Bjärnum, skrattar han. Bertil Nilsson