Drömorientering bland blåbär och lämlar när O-ringen avgjordes i fjällterräng

 

BJÄRNUM/ DALARNA. Förra veckan arrangerades årets största och efterlängtade orienteringsvecka, O-ringen, i fjällen kring Lindvallen i Dalarna. För flera av Torfinndeltagarna var fjällterrängen tuff och ovan. Trots det lyckades Agneta Erfors ta hem segern i D55K på 4:e etappen och slutade på en total 3:e plats när hela veckans resultat räknades ihop. För andra Torfinndeltagare handlade veckan mest om att lyckas besegra sina klubbkonkurrenter i samma klass, vilket gjorde Evelina Folkesson till klubbsegrare i klassen D21-2, 5 minuter och 44 sekunder före klubbkonkurrenten Camilla Nilsson.

Agneta Erfors tar emot sitt etappseger-pris då hon vann 4:e etappen i klassen D 55 K

Den 23-29 juli var det återigen dags för världens största orienteringsarrangemang, O-Ringen, att äga rum. Detta års upplaga av den gigantiska tävlingen ägde rum i Sälenfjällen, med Lindvallen som huvudort, och nådde ett deltagarantal på 24313 personer. Visserligen inget deltagarrekord, men närapå. Endast tre gånger i O-Ringens historia har deltagarantalet varit högre.
En kombination av orientering i fjällterräng samt det stora utbudet av aktiviteter kring O-Ringenarrangemanget var troligen bidragande faktorer till årets höga deltagarantal. Och visst fick orienterarna valuta för pengarna. Med blånande fjäll som mötte en så fort man slog upp ögonen på morgonen gick det inte att bli annat än dunderförtjust vid blotta tanken på att ge sig ut i terrängen med karta och kompass.
Terrängen visade sig dock vara en helt annan än den som vi skåningar är vana vid, då fyra av fem etapper till största delen avgjordes på kalfjället. Alla rapsfält, stigar och stenmurar var som bortblåsta. Här gällde det istället att hålla stenhårt i kompassen för att inte hamna i Norge. Med segdragna stigningar samt med ljung och blåbärsris i knähöjd kan man lätt säga att snyggare löpsteg har funnits att skåda. Tufft, visst. Fantastiskt på samma gång. Även om frustrationen så klart infann sig de stunder då man var på fel spår, kändes det betydligt härligare att vara vilse på ett kalfjäll i Dalarna en sommardag i juli, än att irra omkring planlöst bland vildsvinen på Romeleåsen en sen kväll i november.
Allt eftersom dagarna gick lärde vi oss så småningom att bemästra fjällorienteringen. När det var dags för den sista etappen, kom terrängen därför som en chock. Skog. Ren och skär dalaskog. Träd. Massor av träd. För många, i synnerhet för en av skribenterna i denna artikel, var detta de stora bommarnas dag. Inte ens den enklaste kontrollen satt där den skulle. Vad sägs om nästan 40 minuter till första kontrollen? I mål tog vi oss alla trots allt till slut och när veckan summerades var det glada miner och även goda resultat från flera av de 14 deltagande orienterarna från OK Torfinn.

Såhär utnyttjades "vilodagen" av Evelina Folkesson som tog hem klubbsegern med 5:44 minuter före Camilla Nilsson i D 21-2

Bland Torfinndeltagarna gjorde Agneta Erfors klart bäst ifrån sig med sin totala tredje plats i klassen D55K, där hon efter fem dagar var endast 5:05 min efter segraren. Bästa placeringen fick Agneta den fjärde etappen då hon vann med 27 sekunder och blev hyllad med en specialtillverkad morakniv samt en blomma på torsdagskvällen vid Oringenscenen i Lindvallen.
I D21-2 var det en spännande klubbfajt mellan de båda undertecknade där Evelina briljerade på fjälletapperna och ledde med 28:53 min inför den sista etappen. Där var det som sagt träd. Träd gynnade Camilla som tog in 23:09 min och efter en spännande vecka slutade Evelina på en 96:e plats, 5:44 min före Camilla som slutade på plats 100. Andra Torfinnare som gjorde bra ifrån sig under O-ringenveckan var Karin Lexell, som slutade på en 19:e plats i klassen D75, Inger Glans som kom 29:a i D65 samt Per-Erik Jönsson som slutade på en 53:e plats i H35K.

Top