“Vincent” på Bjärnums Stadsteater

BJÄRNUM. När en god vän berättade om Bjärnums Stadsteater trodde jag han drev med mig! Bjärnum har väl ingen Stadsteater? Men där bedrog jag mig gruvligt! Fredagens monolog ”Vincent” (manus av Leonard Nimoy) med skådespelaren Fredrik Gunnarsson bekräftade att den fanns. I trädgården hos honom fanns en lada ombyggd till ”teatersalong”.

Vi blev personligt välkomnade av huvudrollsinnehavaren och bjudna på kaffe/the och nybakade bullar.

Sedan bänkade vi oss i ”teatersalongen” efter mottagande av Vincents lillebror Theo, endast fyra dagar efter begravningen av hans bror Vincent van Gogh. Theo tackade alla för att vi kommit dit – ja, så började föreställningen. 
Fredrik Gunnarssons monolog omfattade ömsom Theos roll i Vincents liv, som Vincents roll i Theos liv. I en fantastisk scenframställning med ljuseffekter, ljudeffekter, ombyten på scenen mm fick vi en inblick i Vincents liv från födelsen 1853 till hans död 1890. 

1872 började Vincent brevväxla med Theo och hela monologen grundade sig på dessa brev, mästerligt framställda av Fredrik.

 "Vincent” intagen på på mentalsjukhus.

Vincent målade de sista tio åren av sitt liv, men sålde bara en enda tavla: ”Den röda vingården”. I maj 2015 såldes hans målning ”Allén i Alyscamps” från 1888 för 550 miljoner kronor.

Citat från Vincent: ”Om man är en skapande människa är det ens plikt att visa upp sitt verk för världen, för att världen på så sätt ska bli lite bättre”.

Denna kväll har berikat mitt liv!

Top