SIW MALMKVIST SKAPADE NOSTALGI VID STICKSPÅRET

 

VITTSJÖ. Siw Malmkvist, krutpaketet från Landskrona, tog publiken på Stickspåret i Vittsjö under lördagskvällen med storm. Ja, det kom att bli ”stående ovationer” och flera extranummer innan föreställningen tog slut.

Efter att orkestern inlett musikunderhållningen var det dags för kvällen gäst att inta scenen. Siw passade på att berätta att hon faktiskt var bekant med bygden. Som barn var hon flera gånger under sommarlov på ”Landskrona- kolonien” i Bjärnum. 

Siw startade sitt framträdande med en låt som verkligen förknippas med henne, låten ”Augustin”. Att Siw har en stor portion humor visade hon direkt. Hon passade redan här på att justera texten i låten en aning, ”…fylla 22 blev istället …fylla 82”. Siw fortsatte med för publiken flera kända låtar, bland annat ”tunna skivor” och flera andra Siwan-låtar.Tillsammans med Malene Langborg och orkestern kom sedan ”Förälskad i Köpenhamn”, där Malene sjöng på danska och Siw på svenska. En underbart smekande vals där även orkestern visade stor skicklighet. Innan pausen gav Siw prov på att hon kan ”Rappa” och detta gjorde hon jättebra. Det blev en variant där texten var hämtad från ”Pippi Långstrump”. Siws ”Rappande” tände publiken extra som snabbt var med och klappade takten.

Under pausen passade Ingvar Lindberg på att ”haffa” Siwan. Han frågade om hon kom ihåg transporten från Bjärnums station till Landskrona-kolonin. Visst gör jag det svarade Siw, vi åkte häst o vagn. Ingvar kompletterade med att berätta att kusken kallades för ”Åkar-Olof” och att han själv flera gånger sett ”Landskrona-barnen” komma med hästtransporten.

Direkt efter pausen bjöd Lars ”Linkan” Lindkvist tillsammans med Siw på några riktigt gamla skånska visor. En av dessa handlade om ”…adjö med höns o svin”, en visa som för djurens del slutade lyckligt. 

Siw var kanske inte helt bekant med texten till dessa visor och utbrast spontant ni spelar så jag får ”mittbena i nacken”.

Siw bjöd publiken till allsång, o visst blev det så, alla sjöng med. ”Vi har det bra, vi här bak i bilen”. Allsången fortsatte med hennes låt ”Slit o släng”. Naturligtvis kom även ”mamma är lik sin mamma”.

Malene Langborg och orkestern fortsatte med ”Summertime”. Detta var kanske kvällens riktiga höjdarnummer. Mycket känslosamt, där även musikerna visade prov på hög klass.

Siw fortsatte med den kända låten ”When you are smiling” och här var tanken att framträdandet skulle sluta. Nu ville publiken något annat. Genom stående applåder fick Siw och musikerna fortsätta sitt framträdande. På begäran blev det Siwan som på tyska framförde ”tunna skivor”.

Berne Svensson, som äger Godsmagasinet passade på att framföra ett stort tack till både publik och samtliga som från scenen bidragit till att skapa en underbar kväll på Godsmagasinet i Vittsjö.

”Stickspåret” är helt klart ett mycket unikt arrangemang för en så liten ort som Vittsjö. Att den ”lilla byn” förutom allsvensk damfotboll kan bjuda kultur av denna klass måste vara unikt. 
En förutsättning för dessa ”Stickspårs-kvällar” är naturligtvis den generositet och goda vilja Berne Svensson visar genom att dels renovera och sedan upplåta lokalen till dessa kvällar. En annan förutsättning är allt det arbete Lars ”Linkan” Lindkvist lägger ner genom att locka hit kända artister. För publikens trivsel tillkommer naturligtvis allt det arbete som Amanda o Mike lägger ner.

Förutsättningarna för trevliga kvällar finns som sagt. Säkert hoppas arrangörerna att ännu fler besöker dessa verkligen trevliga arrangemang. 
Vi får hoppas att ”Stickspåret” har kommit till Vittsjö för att stanna riktigt länge.

Hösten är på gång vare sig vi vill eller ej! Detta innebär att säsongens sista framträdande på ”Stickspåret” 2016 kommer att vara den 24 september. Då gästas Vittsjö och ”Stickspåret” av Kristianstads Storband med Malene Langborg. Du kommer då att bjudas den klassiska storbandmusiken, med bland annat Duke Ellington och Count Basie som husgudar. Säkert en kväll att se fram emot.

Top