Spelmansträff den 10 september

 

VITTSJÖ. På lördag är det åter dags för spelmansträffen på Medborgarhuset i Vittsjö. Vi börjar kl. 13.00 med buskspel och samlas 13.30 för ett gemensamt allspel där vi bland annat spelar Gånglåt från Skärsjödal och Hambo på logen.

Spelmansträffen startades i slutet av 90-talet på Wittsjöskog. Det var Boel Bengtsson och Gunnar Olofsson med spelkamrater som drog igång det och sedan har jag (Malin) och Marie blivit engagerade i evenemanget. Under några år höll stämman till på Raka Spåret där det spelades på perrong, godsmagasin och tågvagnar. När de sistnämnda försvann flyttades stämman tillbaka till Wittsjöskog, men nu sedan ett år tillbaka håller vi till i Medborgarhuset.

Antalet besökare har ökat för varje år. Förra året var det fullt i salen vid allspelet med bortåt 80 spelmän och det spelades i alla husets vrår. Allspelet är för övrigt den enda bestämda programpunkten, för det är en träff där spelmännen ska få utrymme att spela så mycket som de vill. Det kallas för ”buskspel” när man spelar tillsammans i olika konstellationer. Det kan börja med två som sitter och spelar och sedan sluta med 30 stycken. Dragspel, fiol, gitarr, bas, munspel, nyckelharpa, durspel, saxofon och trummor är instrument man har möjlighet att lyssna på under stämman.

Spelmännen kommer bland annat från Markaryd, Borås, Munkedal, Göteborg, Laholm, Vittsjö, Ljungby, Jönköping, Karlskrona, Broby, Tyringe osv... För de som är intresserade av dragspels- och folkmusik är det bara att komma och spela, lyssna eller fika.
Musiken ljuder under hela eftermiddagen och kvällen. Fri entré.

Top