Välbesökt då Polis och kommun besökte orterna
VITTSJÖ, BJÄRNUM. Polis, kommun och representant från Migrationsverket tog under torsdagen emot synpunkter från byborna i Vittsjö och Bjärnum.
Rolf Paimensalo, kommunpolis, var positiv till den respons inbjudan givit. Det var säkert ett 40-tal som kom i Vittsjö och här i Bjärnum är det ännu fler. Det är viktigt att vi är ute för att lyssna till de problem man upplever lokalt i orterna. Många har fyllt i vår enkät och då denna är sammanställd får vi en ganska bra bild av problemområdena. Det jag är extra glad över att höra är att så många framför en väldigt positiv bild av båda orterna, säger Rolf.
Flera passade på att diskutera med både Rolf och hans kolleger. Några var oroliga över utbredningen av olika former av droger. Rolf menade att detta vet man om och att här måste alla, vi vuxna, skola, föreningar, polis och kommun vara med för att i tid ta tag innan detta blir ett stort problem inte minst för den enskilde. Det diskuterades även problemet med att flera cyklister inte följer regler utan använder trottoarer och även cyklar rakt över vid övergångsställen.
Rolf underströk vikten av att anmäla brott och andra iakttagelser, detta för att ge en rättvisande bild av var problem finns. Utan detta underlag är det svårt för bland annat polis att prioritera resurser. Var inte rädda för att använda 112 eller göra en anmälan via 114 14. Har man inte tid att sitta i telefonkö går det utmärkt att göra en anmälan eller tipsa polisen via nätet, menade Rolf. (Länk till Polisen)
Jenny Carlsson från Migrationsverket hade fått in synpunkter på att asylsökande borde få utbildning i trafikregler samt kunskap om vår Allemansrätt. Jenny menade att man skall försöka ta tag i detta.
Bakgrunden till besöket och enkäterna i Vittsjö och Bjärnum är att Polisen och Hässleholms kommun menar att det är viktigt med just kontakten. Andra kommuner har valt andra former för sina dialoger.
Genom våra besök ute på plats får vi en bättre bild och vi tror det är lättare att framföra sina åsikter, säger Anna Sjöholm, som var kommunens representant. Underlaget kommer att sammanställas och utgöra grund för kommande Medborgarlöfte 2017.
Syftet med medborgarlöftet är att främja, utveckla samt fördjupa samarbetet mellan kommun och polis. Målet är att uppnå ökad trygghet och minskad brottslighet i kommunen, genom ett långsiktigt samarbete mellan kommun och polis.
Brottsförebyggande rådet (BRÅ) i Hässleholms kommun ansvarar för att arbetet drivs framåt och sammankallar till möten. BRÅ ansvarar även för uppföljning av arbetet. Medborgarlöftet ska följas upp vid BRÅs sammanträden. Samordnare för BRÅ ansvarar även för att sammanställning samt reviderat dokument tas för beslut i kommunstyrelsen samt inom polismyndigheten.